ZETApress

hírportál

Népszerű vándortáborok

Pihen a vándor320 vándortáborban fedezik fel a diákok Magyarországot. Hatalmas érdeklődés övezi a 2017-ben elindított Vándortábor Programot: a vándortáborokba, a gyalogos, kerékpáros és vízi túrákra mostanáig több mint hétezer tanuló jelentkezett ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

A magyar kormány támogatásával létrejött Vándortábor Programnak köszönhetően a táborozó diákok és tanáraik kedvezményes áron ? 21 ezer forintért ? teljes körű ellátásban részesülnek. Az általános iskolai felsős és középiskolás tanulók 14 erdei, vízi és kerékpáros útvonalon fedezhetik fel az ország legszebb erdőit-mezőt, folyóit és hegységeit. A tavalyi első év az útvonalak bejárásával, a táborhelyek kiépítésével telt. A nyári táborok vezetői a felkészítő képzésre jelentkezett 1400 pedagógus közül kerülnek ki. A maximális létszámmal zajló képzést elvégző tanárok a táboroztatásért külön díjazásban részesülnek.

A vándortáborok szervezői ? az Országos Erdészeti Egyesület, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség ? mindent megtesznek azért, hogy a táborozóknak igazi élményben legyen részük. A kerékpáros és vízi vándortáborokban a Program biztosítja a megfelelő bicikliket, hajókat és a túrázáshoz szükséges további felszereléseket a résztvevő gyerekek számára.

A táborok többet adnak egyszerű túrázásoknál, élmény-orientáltan egészítik ki az iskolai földrajz, történelem és biológia órákon megtanultakat a hazai épített örökség, a természeti kincsek és a múzeumok világának bemutatásával. Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos a program elsődleges céljának azt tekinti, hogy a fiatalok a virtuális valóság helyett igazi kalandokat éljenek át. Így 20-30 év múlva felnőttként is túrázva, biciklizve, kenuzva adhatják tovább saját gyermekeiknek a természet, a hazai tájak szeretetét.

A gyalogos, erdei vándortáborok útvonalai: Bakonyi (Bakonybél ? Huberlaki-turistaház ? Bakonybél), Börzsönyi (Diósjenő ? Bernecebaráti), Mátrai (Sirok ? Galyatető ? Fenyvespuszta), Mecseki (Sikonda ? Pécsvárad), Pilisi (Pomáz ? Visegrád). A vizes vándortáborok útvonalai: Alsó-Duna (Paks ? Kalocsa ? Gemenc ? Baja), Mosoni-Duna, Szigetköz (Dunasziget ? Kisbodak ? Ásványráró), Felső-Tisza (Tiszabecs ? Szatmárcseke ? Vásárosnamény) Bodrog (Sárospatak ? Tokaj), Dunakanyar (Esztergom ? Visegrád ? Római-part). A kerékpáros vándortábor útvonalai: Felső-Tisza vidék (Kisvárda ? Gergelyiugornya ? Tivadar ? Tuzsér), Észak-közép-Magyarország (Esztergom ? Börzsöny ? Hollókő ? Ipolytarnóc), Őrség és Vasi hegyhát (Szentgotthárd ? Őriszentpéter ? Oszkó), Körösök völgye (Békés ? Gyula). A csoportok május 31-én csütörtökig vagy a turnusok beteltéig idekattintva jelentkezhetnek a táborokba!

Szóljon hozzá!