ZETApress

hírportál

Egyszülős Központ áprilistól

Elkezdődött a visszaszámlálás az Egyszülős Központ megnyitásáig az Egyszülős Családok Világnapján ? tudtuk meg délelőtt a józsefvárosi bokrétaünnepen. Fotóink Lantai József felvételei.

A budapesti Egyszülős Központ létrehozásának híre megmozgatta azt a 300 ezer családot, akik érintettek az ügyben. Az elmúlt évben több mint 800 egyszülős családnak segített az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, a tavaly elindult Egyszülős Magazint mára ötvenezren olvasták, tucatnyi vidéki városban indult el a szerveződés, hogy az alapítvány támogatásával helyi egyszülős klubokat, közösségeket alakítsanak és elkezdődött a visszaszámlálás az Egyszülős Központ megnyitásáig. Március 21-e az Egyszülős Családok Világnapja, amit idén ezek az eredmények tesznek emlékezetessé, a családokat pedig bizakodóvá, hogy számos élethelyzetben kaphatnak olyan támogatást, amit eddig nélkülözniük kellett.

A világon jelenleg kb. 320 millió gyerek él egyszülős családban, ebből félmillió Magyarországon. Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 2016 decemberében kapott állami támogatást ahhoz, hogy több mint tízéves működése után létrehozhasson egy Európában is egyedülálló Egyszülős Központot. Alig több mint egy év leforgása alatt pedig már a megvalósulás, a központ tavaszi megnyitásánál tartanak, amit az egyszülős családok világnapján, a mai bokrétaavatón ünnepeltek meg az építtetők az építőkkel közösen. A felújításnál az utolsó simítások zajlanak, a megújuló épületet hamarosan birtokba vehetik az egyszülős családok.

Az elmúlt egy évben a központot működtető Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány felmérte, hogy milyen segítségre lenne az egyszülős családoknak szükségük, összeállította a szakmai tartalmat a központ szolgáltatásaihoz, elindította online szolgáltatásait jogi és pszichológiai tanácsadás, valamint mediáció területén, több száz egyszülős gyereket táboroztatott, az egyszülős családok mindennapjaira, problémáira fókuszáló, eddig hiánypótló online magazint indított, kialakította azt a kb. 770 nm-es helyet, ahol az Egyszülős Központ fizikai valójában is elkészül a VIII. kerületi Üllői út 30-ban a Mária utca sarkán, inkubátorprogramot indított kezdő vállalkozóknak a központban kialakított kávézó és játszóház üzemeltetésére és Legyél a mi nagyink! címmel nagyszülőkereső programot indított.

? Az elmúlt egy évben az Egyszülős Központ létrehozásának és a folyamatos online szolgáltatások híre nemcsak felhívta a figyelmet az egyszülős családokra és arra a speciális élethelyzetre, amelyben élnek, de maguk az érintettek is úgy érezték, hogy végre megszólították őket. Nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban tucatnyi vidéki városban is elindult vagy formálódik olyan egyszülős közösség, amelyek az alapítványunk támogatásával egymásnak is komoly segítséget tudnak nyújtani ? hangsúlyozta Nagy Anna, az Alapítvány elnök-asszonya.

Az elmúlt egy év számokban: több mint 800 egyszülős család kapott pl. jogi, pszichológiai, munkavállalási, táboroztatási segítséget az alapítványtól, ötvenezren olvassák az Egyszülős Magazint, tucatnyi vidéki városban kezdődött el az egyszülős klubok kialakítása a központ szakmai segítségével, több száz egyszülős családból származó gyerek táborozott kedvezményesen vagy ingyen az Erzsébet-táborokban és az alapítvány tematikus napközis táboraiban.

A tavasszal megnyíló Egyszülős Központ 770 négyzetméteren, számos szolgáltatással, programokkal, célzott segítséget nyújtó csoportfoglalkozásokkal várja az egyszülős családokat. Nemcsak egyedül nevelő szülőknek szólnak majd központ programjai, hanem a mediáción keresztül, illetve előadásokkal szeretnék támogatni a prevenciót is, hogy minél kevesebb család váljon egyszülőssé. Az Egyszülős Központ létrehozását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

Szóljon hozzá!