ZETApress

hírportál

Árnyék-közgyűlés Terézvárosban

Horváth CsabaSzabad Budapestet! Most! ? jelmondattal ismertette az MSZP-Párbeszéd a fővárosi programját ma délelőtt a Paulay Ede utcai Loffice-ben. A múlt vasárnapi árnyékkormány-bemutatás idekattintva olvasható.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint kivéreztetés és kiszolgáltatottság helyett önállóság kell Budapestnek! Elszegényedés és romló szolgáltatások helyett több pénz, rossz életminőség és hanyatló szolgáltatások, ellátórendszer helyett egészséges élet, a tízezrével kivágott fák és tönkretett Római-part helyett tiszta, rendezett, zöld környezet, a bűnözés és korrupció helyett pedig biztonság ? részletezte a program főbb pontjait.

A főváros naponta húszmilliárd forintot fizet be adóként, de alig kap vissza valamit, pedig nem akarnak sokat: 10 forintból egy forintot vissza akarnak szerezni Budapestet. Ez kell ahhoz, hogy a közösségi közlekedés kényelmes, biztonságos, akadálymentes és olcsó legyen! Szerinte több rendőrre van szükség és arra, hogy a közterület-felügyelet a város biztonság szolgálja, ne pénzbehajtó legyen. A tömegsportot kell támogatni és 2022-ig minden kerületben 10 százalékkal kell növelni a zöldfelületek arányát. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök régóta gyűlöli Budapestet, ott árt Budapestnek, ahol tud, Tarlós István főpolgármester pedig kiszolgálja. Tarlós Orbán bábja, mert valóban kiszolgáltatta Budapestet a Fidesznek, alkalmatlan, mert gyáva szembeszállni a kormánnyal ? tette hozzá.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke szerint nem lesz erős Budapest, ha nem számolják fel a főváros és a vidék ellentétét. Akik ma ezt élezik, azok nemcsak a fővárost, hanem az egész országot teszik tönkre. Az április 8-ai választásról közölte, ha az LMP Budapesten 5-6 körzetben segít, ki tudják söpörni a Fideszt. Ősbűnnek nevezte az iskolák államosítását, hibának tartotta a tankötelezettség 18 évről leszállítását és a szakképzés átalakítását. Vissza kell adni Budapestnek az iskolafenntartó jogot, az iskoláknak pedig az autonómiát! ? követelte.

Komáromi Zoltán egészségügyi árnyékminiszter szerint a választási győzelem után az egészségügy anomáliáit hónapokon belül meg lehet szüntetni, ha a kerületek is segítenek. Bírálta a kórházak államosítását, felhívta a figyelmet a várólistákra, a betöltetlen fővárosi praxisokra. Mint mondta, 2017-ben Magyarországon a lakosság többet fizetett járó-betegellátásra magánintézményekben, mint amennyit a kormány az állami járó-betegellátásra költött. A tervezett szuper-kórház a fideszes haverok megélhetését szolgálná. Háromszintű egészségügyi rendszert kell kialakítani, ahol cél, hogy mindenki térítésmentesen hozzáférhessen a magas színvonalú állami ellátáshoz!

Tüttő Kata, az MSZP országos elnökségének tagja, s akinek évek óta Komáromi doktor a háziorvosa, a helyi közösség fontosságáról beszélt. Az lenne a cél, hogy helyben legyen jó minőségű iskola, háziorvosi ellátás, hogy működjön a kisbolt! Ha nem így történik, az emberek nem a kormányra, hanem az előttük álló orvosra, nővérre, pedagógusra, eladóra haragszanak ? mondta.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke szerint az elmúlt 2 ciklus elvesztegetett 8 éve Budapestnek, mert a város vezetése nem harcolt, túlélni akart, a főváros nem tudott érdemi módon modernizálódni. Személyes csalódásként beszélt Tarlós István regnálásáról, mert azt gondolta, néha a józan paraszti ész átsegíti a nehézségeken. Sajnos azt látta, hogy ebben az esetben sokkal inkább a paraszti ész maradt meg, kevésbé a józanság! A főpolgármester a napi működési dilemmákon túl nem volt képes új víziót adni a városnak. A pártelnök szóvá tette azt is, hogy 1990 óta először idén nem volt a Fővárosi Önkormányzat által szervezett március 15-i megemlékezés Budapesten.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje új, partnerségen alapuló alapszerződést szorgalmazott Budapest és a vidék között annak érdekében, hogy a főváros az ország motorjává váljon. Szólt arról is, hogy Budapestnek is érdeke, hogy azok a közszolgáltatások, amelyeket jobban el tudnak látni az önkormányzatok, továbbra is azok lássák el! Április 8-án a választók két alternatíva, a miniszterelnök által meghirdetett, a többséget fenyegető, polgárháborús és az MSZP-Párbeszéd által képviselt békés együttműködésen alapuló, a partnerséget hirdető alternatíva között választhatnak. A főváros a legszolidárisabb települése az országnak, mert az itt megtermelt adóból nagyon sokat máshol költenek el. Ez helyes, de meg kell találni az ideális mértéket! ? hangoztatta.

A vasárnap délutáni ellenzéki tárgyalásokról Karácsony Gergely azt reméli, hogy a demokratikus ellenzéki pártok meg tudnak állapodni a visszalépésekről! Vannak olyan választókerületek, ahol az MSZP-Párbeszéd szívesen támogatja az LMP-s jelölteket, ha ez kölcsönös visszaléptetést jelent. Arra kéri majd az LMP-t, hogy ne várjanak a megállapodás megkötésével a Jobbikkal való hétfői találkozásig, mivel azok senkivel sem hajlandók tárgyalni!

Szóljon hozzá!