ZETApress

hírportál

Barátságos Angyalföld

Klapka SzolgáltatóházÉlhető, barátságos lakótelepek a XIII. kerületben. Új sétányok, közparkok, játszóterek, sportpályák. A XIII. Kerületi Önkormányzat fejlesztései kapcsán 2018-ban is fókuszban a környezetvédelem, az egészségvédelem, a családok biztonsága és kényelme ? tudatta Gellért Lajos sajtóreferens.

Tovább zöldül a XIII. kerület, folytatódik a lakótelepek megújítása, bővülnek a rekreációs lehetőségek, épülnek bérlakások, megújulnak óvodák ? változatlanul a lakosság szükségletei, igényei alapján. A kerület hosszú évek óta magas életminőséget biztosító, fenntartható és visszafordíthatatlan fejlődési pályára került. Nem véletlen, hogy Budapesten ma minden ötödik lakásvásárló ebben a városrészben keresi új otthonát. A Lendületben a XIII. kerület középtávú programot ? amely a tervezett fejlesztéseket, beruházásokat tartalmazza ? három éve fogadta el a képviselő-testület. A 149 feladat jó része ? a szociális teendőktől az ingatlanfejlesztésekig ? már teljesült. De ebben az évben is lendületben marad a kerület.

Borszéki Gyula, a XIII. Kerületi Önkormányzat fejlesztési projektjeinek témafelelőse azt mondja, az elmúlt húsz évben körülbelül húszezer lakás épült a kerületben, sok fiatal- és középkorú család költözött ide. Persze a lakásépítések önmagukban még nem tennék vonzóvá a kerületet. ? Ezért is újítjuk fel szisztematikusan a lakótelepi közterületeket is ? növelve a presztízsüket, az ingatlanok értékét. Önkormányzati felelősség a lakóövezetek intézményi hálózatának létrehozása, korszerűsítése is. Beleértve a szükséges gyermek-, illetve egészségügyi intézményeket, más nélkülözhetetlen alapszolgáltatásokat, vagy a sport- és kulturális lehetőségeket ? tette hozzá Borszéki Gyula alpolgármester. Az alábbi kiemelt fejlesztések történnek idén a XIII. kerületben:

Folytatódik a lakótelepi közterületek rehabilitációja

Élhetőbbé válnak ezek a városrészek is a zöld területek növelésével. A fejlesztésekkel a XIII. kerületben megváltozott a lakótelep fogalma: itt azt jelenti, hogy barátságos, élhető lakókörnyezet. Ilyen lesz a Tahi utcai lakótelep, a Tahi utca, Madarász Viktor utca, Fiastyúk utca és Göncöl utca által körülhatárolt terület. Komplex közparki fejlesztésével ? 324 millió forint ráfordítással ? folytatódik a rehabilitációja. A Tomori köz és a lakótelep fogadóterét alkotó Ifjúság kútja környezete reprezentatív közösségi térré alakul, s a közterületi parkolás is rendezett lesz.

Az Árpád hídfő lakótelep, a Váci út, Róbert Károly körút, Esztergomi út, Dagály utca területének korábbi megújítása a zöldterületek átfogó fejlesztésével folytatódik. Minderre 245 millió forintot költ idén az önkormányzat. Elegáns sétány köti majd össze a Váci utat az Esztergomi utcával. A pihenés, rekreációs lehetőségek, a közvilágítási hálózat is bővülnek. Ezen a részen emel szobrot Göncz Árpád írónak, egykori köztársasági elnöknek a XIII. kerület 2018 őszén.

Teljes körű fejlesztéssel a Kassák lakótelep (Kassák Lajos utca, Déryné köz, Angyalföldi utca, Apály utca közötti rész) közterületeinek arculata rendezettebbé, nívósabbá, egységesebbé válik. Szebb és vonzóbb lesz, alkalmasabb a kikapcsolódásra, rekreációra. A beruházás költsége: 125 millió forint. A közbiztonság érdekében és a gyalogosok védelmében a Dózsa György út és a Klapka utca közötti szakasz mindkét oldalán járdavilágítás is lesz.

Játszótér, fitneszpark

A Hajós játszótér (Tahi utca 44. és a Fiastyúk utca 39-45. épületek között) megújításával a 3000 négyzetméteres játszótér funkciói bővülnek ? egyebek mellett ? gyermekek számára kerékpáros pályával. A játszótér szomszédságában fitneszteret alakítanak ki. Itt is megújul a közvilágítás. A nyolcvanmillió forintos fejlesztés több korosztály számára kínál majd rekreációs lehetőséget.

Európai színvonalú óvodák és bölcsődék

Idén megújul a Madarász Viktor utcai óvoda terasza és udvara, ahova új játékok is kerülnek. Ugyancsak felújítják a Varázskarika óvoda (Karikás Frigyes utca) és a Hancúrház bölcsőde (Jász utca) játszóudvarát. Az Igazgyöngy Bölcsődét (Gyöngyösi sétány) teljes körűen felújítják. Folytatódik a Prevenciós Központ fejlesztése, az Angyalföldi Sportközpont B-csarnokának bővítése, és a Csata Csarnok szintén megújul.

Ötmilliárd forint a kerületi fejlesztésekre

A XIII. Kerületi Önkormányzat 2018-ban 26 milliárd forintból tud gazdálkodni. Ennek az összegnek csaknem húsz százalékát fordítják fejlesztésekre. A XIII. kerület költségvetésének mindössze tizenkét százaléka származik központi, vagyis állami forrásból. Nyolcvannyolc százaléka helyi adókból, egyéb bevételekből, ami nagy szabadságot biztosít az önkormányzatnak abban, hogy megvalósítsa a lakosság igényeit szolgáló elképzeléseket.

? Több mint kétmilliárd forint jut intézmények felújítására: óvodák, bölcsődék bővítésére; rendelőintézetek kisebb-nagyobb korszerűsítésére. Hatszázmillió forint jut utak fejlesztésére, járdák bővítésére. Egymilliárd forintból tervezzük több park és játszótér felújítását. Vannak mindemellett áthúzódó ügyeink. Olyan látványos fejlesztések, amelyek nem a mostani költségvetést terhelik: például a Láng Művelődési Ház felújítása, a Klapka szolgáltatóház megépítése, illetve a huszonhárom bérlakásos ház a Kartács utcában ? fogalmazott Borszéki Gyula alpolgármester.

Klapka Szolgáltatóház: az önkormányzat legnagyobb saját-erős beruházása

A Klapka utcában a 33 lakásos Klapka Szolgáltatóház építése az önkormányzat legnagyobb saját-erős beruházása: több mint négymilliárd forintba kerül. Az épület a Róbert Károly körút, a Lehel út, a Váci út és a Dózsa György út által határolt terület középpontjában helyezkedik el. Az igényes építészeti arculatot tükröző, a városrésznek egyedi megjelenést adó építészeti-kertészeti mikrokörnyezet megépülésével a terület rekreációs, szolgáltató funkciója erősödik. Ennek a kerületi beruházásnak is vezérlőelve a zöld gondolat ? az energiafelhasználást csökkentő környezetbarát műszaki és technológiai megoldásokkal.

Műszakilag hamarosan befejeződik a Rozsnyay utcában a Láng Művelődési Központ rekonstrukciója, amelyre 1,3 milliárd forintot költ a XIII. Kerületi Önkormányzat. Bérlakás-építési programjuk keretében épül a Kartács utca 14. szám alatti ötemeletes lakóház, amely száz százalékban önkormányzati tulajdonú. Az épület, amelynek kivitelezése 2018 első félévében befejeződik, megfelel a passzívház kritériumainak.

Szóljon hozzá!