ZETApress

hírportál

Fedett lovarda Simonpusztán

Ma délelőtt átadták a Simonpusztai Lovaspark új, fedett lovardájának épületét. Az iskolai lovas oktatás elterjesztését céljaként kitűző Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület szándékai szerint ősztől már itt ismerkedhetnek a környék iskolásai a lovaglás alapjaival, a lovas világgal.

A szalagot átvágta: Simó Károly, Érd Megyei Jogú Város alpolgármestere, dr. Aradszki András országgyűlési képviselő, az NFM energiaügyért felelős államtitkára és dr. Korein László, az Egyesület elnöke. A Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület tavalyi megalapításakor a legfontosabb kitűzött cél az iskolai lovas oktatás népszerűsítése és az esélyegyenlőség megteremtése. A kormány által meghirdetett Kincsem Nemzeti Lovas Programmal összehangolva az egyesület munkája főként arra irányul, hogy az ehhez szükséges szakmai kompetenciák minél több intézményben rendelkezésre álljanak.

Kidolgoznak és akkreditáltatnak egy olyan képzési rendszert, amely az egyes korosztályok képességeihez és az iskolai testnevelésórák időkereteihez, vagy délutáni foglalkozásokhoz egyaránt igazodik. Ilyenformán alkalmas lesz arra, hogy az ország bármely pontján megteremtse az iskolai lovas oktatás elméleti kereteit. Az egyesület előzetes felkészítő képzéseket is szervez a bekapcsolódó, de lovas tapasztalat nélküli tanárok részére.

A mintaprojekt helyszíne a Simonpusztai Lovaspark. Az Érd melletti lovasközpontban hivatalosan is megnyitotta a kapuit az a fedett lovarda, amelyben a diákok megkezdhetik az ismerkedést a lovas sportágakkal. Az egyesület által kidolgozásra kerülő komplex oktatási rendszer elsőként itt vizsgázhat majd a gyakorlatban. A Kincsem Programmal összhangban fontos az esélyegyenlőség megteremtése, ezért a résztvevők között olyan hátrányos helyzetű, nehéz körülmények között élő gyerekek is lesznek, akiknek másképp nem lenne lehetőségük a lovas világgal megismerkedni.

Az iskolai keretek között folyó lovas oktatás az egyesület tervei szerint a következő tanévben már el is indulhat Simonpusztán. A módszertan és a szükséges szakemberek után az új épületnek köszönhetően az infrastruktúra is rendelkezésre áll. Első körben Érd és a környező települések iskolái kapcsolódhatnak majd be, a hosszú távú cél természetesen a program tökéletesítése és kiterjesztése, amelyhez az itteni munka során összegyűjtött tapasztalatokat is fel kívánják használni. A Lovaspark az oktatás mellett segítséget kíván nyújtani a Magyar Honvédség lovas képességeinek kiépítéséhez, amely illeszkedik a Honvédelmi Minisztérium hagyományőrzési céljaihoz.

Szóljon hozzá!