ZETApress

hírportál

Áldozatokra emlékeztünk

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjához kapcsolódóan Szekér Nóra: Titkos társaság ? A Magyar Testvéri Közösség története és Erdődi Rudolf: Dr. Erdődi Lajos, A ?nép ügyvédje? 1902-1970 című könyveit mutatták be tegnap este Borvendég Zsuzsanna és Szekér Nóra történészek a Budai várkerületi Jókai Anna Szalonban, a Batthyány téri Vásárcsarnok mögött.

1947 a fordulat éve. A háború utáni reményteli többpártrendszert ekkor érte az első látványos támadás: megkezdődött az a koncepciós persorozat, melynek során számos vezető kisgazda politikusra ?rábizonyították? a köztársaság megdöntésének vádját. Így sikerült eltávolítani a politikai életből sokak mellett Kovács Bélát, a párt főtitkárát, Nagy Ferenc miniszterelnököt, Varga Béla házelnököt, és olyannyira meggyengíteni a Kisgazdapártot, hogy nem gördíthetett már akadályt a kommunista hatalomátvétel elé.

Ebben a politikai színdarabban, amellyel a jövő koncepciós pereinek prototípusát is kikísérletezték, a főszerepet a Magyar Testvéri Közösség nevű szervezetre osztották. Ezt az úgymond horthysta reakciósokat tömörítő szélsőjobboldali titkos társaságot kiáltották ki a köztársaságellenes összeesküvés koordinátorának. De mi volt valójában ez a titkos társaság? ? Szekér Nóra könyve erre a kérdésre keresi a választ. A koncepciós perekben kialakított torz kép felülvizsgálata során megismerkedhetünk a kommunista hatalomátvétel és -gyakorlás módszertanával, az államvédelmi szervek munkamódszerével. Elénk tárul a konspiráció világa, egy titkos társaság szervezeti felépítése, gyakorlati működése és politikai-társadalmi szerepe. A Közösség története árnyalja azoknak a politikai rendszereknek a történetét is, melyekben szerepet játszott.

Szekér Nóra 1976-ben született, 2009-ben szerzett doktori fokozatot, jelenleg a Rendszerváltozás Történetét Kutató Intézet és Archívum tudományos munkatársa. 2009 óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem óraadó oktatója. A könyvbemutatón megjelent Galgóczy Árpád, az Uránia Moziban február 26-án hétfőn este bemutatott Kifutás című dokumentumfilm főszereplője is.

Szóljon hozzá!