ZETApress

hírportál

Bush elnök leereszkedik hozzánk

Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meghívására 2006. június 22-én egynapos hivatalos látogatást tesz Budapesten George W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, adta hírül az államfó sajtóirodája.

A Fehér Ház bejelentése szerint a hivatalos látogatás célja tisztelgés 1956 emléke előtt és tárgyalások folytatása transz-atlanti és kétoldalú témákban. Bush elnök, aki az osztrák EU elnökség által rendezett bécsi EU-USA csúcsról érkezik Magyarországra, nagy várakozással tekint a megbeszélések elé. A szigorú biztonsági eléírások miatt egyelőre nem tudhatjuk meg, hogy az elnöki különgép mikor landol Ferihegyen.

George Walker Bush elnököt Gyurcsány Ferenc már nem csak ügyvezetői, hanem kinevezett miniszterelnökként fogadhatja. Az Országgyűlés előtt a kormányprogram elfogadása után kormányának tagjaival együtt ma délelőtt teszi le az esküt. Ezután adja át az államfő mindannyiuknak a miniszteri kinevezéseket.

Alkotmánybírósághoz fordul az MDF

Csütörtök délelőtt kezdődött meg a Parlamentben a kormányprogram tíz órás vitája. A hozzászólók pártállástól függően dicsérték, vagy szapulták a nyolcvannégy oldalas anyagot. Üléshelyük határozta meg álláspontjukat. Az ebédszünet előtt titkos szavazáson választották meg a hiányzó alelnököket. A Fidesz Áder János mellé Lezsák Sándort, a KDNP és az MSZP a már előző ciklusban is alelnök Harrach Pétert és Mandúr Lászlót javasolta. Mindhárman megkapták a szükséges ötven százaléknál ? 194-nél ? több szavazatot. A korábban már megválasztott SZDSZ-es Világosi Gáborral együtt így hat parlamenti tisztségviselő lett. Két-két MSZP-s és Fideszes, valamint egy-egy SZDSZ és KDNP képviselő ülhet fel az elnöki asztalhoz.

A 11 fős MDF frakció leszorult a pulpitusról, s ezt nehezen emésztik meg. Az öt párti tárgyaláson azt kérték, hogy ők is szerepeljenek a szavazólapon, s a négy jelölt közül a legjobb három nyerjen. A többi párt ezt sem támogatta, s hogy miért nem, az legyen az ő titkuk. Feltételezni sem merjük, hogy féltek egy számukra kedvezőtlen eredménytől. Az MDF most az Alkotmánybírósághoz fordul, mert diszkriminációnak tartja a négy másik frakció döntését. Érdekesség még az ügyben, hogy a Fidesz-jelölt Lezsák Sándor korábban Fórumos volt, s az ő lakiteleki sátrában alakult meg az MDF 1987. szeptember 27-én. Néhány éve éppen őt váltotta Dávid Ibolya a pártelnöki poszton.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Pápalátogatás és biztonság újságírói szemmel

Szóljon hozzá!