ZETApress

hírportál

KISS-vonattal Vácra

2019. végén a váci szakaszon Magyarországon elsőként fognak járni a Stadler KISS emeletes motorvonatok ? mondta Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára kora délután Vácott, ahová Csépke András vezérigazgatóval együtt 12:57-kor érkezett személyvonaton.

A térség országgyűlési képviselője a Pest megyei vasútállomás peronján arról beszélt, hogy a növekvő igények miatt választotta a MÁV a kétszintes vonatok alkalmazását, mivel már nem lehet tovább sűríteni a vonatjáratokat. A Budapest?Vác?Szob vonal az egyik leginkább kihasznált Magyarországon, hiszen egyre többen járnak dolgozni Budapestre az agglomerációból: Dunakesziről, Vácról vagy Szobról. A kétszintes vonatok a jövő év közepére fognak megérkezni és 2019 végétől fognak menetrend szerint közlekedni.

Az államtitkár elmondta, hogy a most használt szerelvények két egységgel 420 férőhelyesek, a kétszinteseken egységenként közel 600 utas tud ülve utazni, forgalomba állításuk tehát nagyban javítja a vonatok kapacitását. Rétvári Bence kitért arra is, hogy ebben a régióban minden közlekedési lehetőség bővülni fog az elkövetkező évben: akik autóval közlekednek, azoknak az M2-es autóút 33 milliárd forintból kiépülő kétszer két sávossá válása jelent jobb közlekedési körülményeket, a dunai hajózás 12,5 milliárd forintos turisztikai fejlesztései pedig megújítják a vízi közlekedést.

Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója szólt arról, hogy ez a vasúti szakasz nemcsak az ország legrégebbi, de az egyik legnagyobb forgalmú része is, amely a vasúthálózat utasszámának közel tíz százalékát adja. A múlt évben 13,2 millióan utaztak ezen a szakaszon. A múlt év tavaszán írták alá azt a keret-megállapodást, amelyben 40 darab 600 ülőhelyes emeletes motorvonatra szerződtek, az első 11 darabos flotta a jövő év második felében érkezik meg. A motorvonatok alacsony-padlós kialakításúak, légkondicionáltak, korszerű utastájékoztató rendszerrel és wifivel felszereltek, rendelkeznek a kerekesszékes utasok számára kialakított mosdóhelyiséggel, és egyidejűleg akár 12 kerékpár is szállítható rajtuk.

Fördős Attila, Vác Város polgármestere elmondta, hogy a városban közel hatezer ember, a helyi lakosság több mint 50 százaléka használja a vasúti közlekedést. A Stadler KISS-vonatok tavaly áprilisi Marriott hotelbeli bemutatójáról idekattintva olvashatunk. Látványterveink a Stadler felvételei.

Szóljon hozzá!