ZETApress

hírportál

Világíts rá!

Világíts ráPályázatot indított a Világítástechnikai Társaság: Világíts rá! címmel új tehetségkutató indul. A Világítástechnikai Társaság által életre hívott verseny keretében 1 hónapon át keresik az ország legjobb rajzolóját, videó készítőjét és versíróját ? tudtuk meg délelőtt az újpesti sajtótájékoztatón.

A pályázat keretében nevezőknek arra kell felhívni a lakosság figyelmét, hogy a működésképtelen lámpák és világítótestek ne a kukába, hanem a hulladékhasznosítóba kerüljenek. Tehát a pályaműveknek lámpahulladékok szelektív gyűjtésének fontosságára kell fókuszálniuk. Világíts rá! címmel azért hirdet pályázatot a Világítástechnikai Társaság, hogy felhívja a figyelmet a lámpák és világító testek szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának fontosságára ? jelentette be Nagy János, a VTT elnöke.

Elmondása szerint a felhívás célja az, hogy ismertté tegyék a lámpahulladékok szelektív hulladékgyűjtésének fontosságát és népszerűsítsék a környezettudatos világítási megoldásokat. A pályázatra bárki jelentkezhet, aki betöltötte a 10. életévét. Hangsúlyozta, hogy nem feltétlenül egyéni jelentkezőket várnak, elfogadják csoportok, iskolai osztályok, közösségek, baráti társaságok, párok és csapatok jelentkezését is. Pályázni lehet rajzzal, maximum 3 perces videóval, valamint erre az alkalomra írt verssel, dallal. A jelentkezési határidő február 23-a péntek 23 óra 59 perc.

Ami a díjakat illeti: minden kategóriában az első helyezett egy ötvenezer forintos Media Markt vásárlási utalvánnyal lesz gazdagabb, a második helyért egy 25 ezer forintos, a harmadikért pedig egy ötezer forintos szintén utalvány jár. Eredményhirdetés március 21-én szerdán 10 órakor lesz. A pályázatokat elektronikus úton a vtt@vilagitas.org emailcímre, postán a MEE Világítástechnikai Társaság 1042 Budapest, Árpád út 67. 1/6. címére kell beküldeni. A zsűri tagjai a Világítástechnikai Társaság Elnöksége által felkért szakemberek lesznek, elnökük pedig Straub Dezső, a Vidám Színpad Jászai Mari-díjas művészeti igazgatója lesz. További részleteket weboldaluk a Világíts Rá! menüjében, valamint a VTT Facebook-oldalán olvasunk.

A pályázat megvalósítását a Földművelésügyi Minisztérium (FM) 2,2 millió forinttal támogatta. A hivatalos bejelentésen beszédet mondott még Kovács Béla, az e-hulladékok szervezett gyűjtésének és hasznosításának koordinációjával foglalkozó Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója is, aki elmondta, hogy a társaság tavaly 600 tonna fényforrást hasznosított újra, ami az országban évente eladott lámpák 60 százaléka. 2017. július 19-ei Váci úti sajtótájékoztatójukról idekattintva olvashatunk.

Elmondása szerint a kiégett fénycsövek és az energiatakarékos lámpák a bennük található higany miatt veszélyes hulladéknak minősülnek, szelektív gyűjtésük ezért is fontos. Ráadásul a szelektíven gyűjtött kiégett fényforrásokból másodlagos nyersanyagot tudnak visszanyerni, így újrahasznosításukkal újabb lámpákat, üveggyapotot, illetve járólapokat és más beton ipari termékeket tudnak előállítani. Logisztikai rendszerükről elmondta, hogy a lakosság országszerte 14 ezer gyűjtőponton, húszezer gyűjtőedényben adhatja le a tönkrement lámpáit. A kiégett fényforrásoktól a kereskedelmi egységekben (hipermarketekben, barkácsáruházakban) elhelyezett gyűjtőedényekben vagy a hulladékudvarokban szabadulhatnak meg az emberek a legkönnyebben.

Szóljon hozzá!