ZETApress

hírportál

E-jeggyel a buszokon

RIGO a buszonElkezdődött az elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó érvényesítő készülékekkel felszerelt első autóbusz próbaüzeme. Ma délután forgalomba áll az első, az elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó jármű-fedélzeti érvényesítő készülékekkel felszerelt autóbusz Budapesten.

Az új készülékekkel felszerelt MAN Lion’s City típusú autóbusszal, amelyen a BKK a készülékek működését teszteli, kezdetben a VT-Arriva Kft. által üzemeltetett dél-budai autóbuszvonalakon, majd később a teljes közösségi közlekedési hálózaton találkozhatnak az utasok. Az eszközökké1 az utasoknak egyelőre nincs teendőjük, továbbra is a megszokott módon zajlik majd a jegyek érvényesítése és ellenőrzése ? tudtuk meg délelőtt az Andor utcai telephelyen.

A most induló teszt során a BKK és a gyártó Scheidt & Bachmann valós üzemi körülmények között szerez tapasztalatokat (pl: szoftverbeállítások, adatkapcsolat megfelelősége, stb.), amelyek segítségével tökéletesíthetik a készülékeket a sorozatos telepítés előtt. Ma a Móricz Zsigmond körtérről 12:58-kor és 17:38-kor induló 213-as, valamint a 14:32-kor és 16:03-kor induló 114-es vonalán találkozhatunk a most bemutatott járművel. Az érvényesítő készülékek telepítésére az esélyegyenlőségi szempontok figyelembevételével került sor, azok működésének és elhelyezésének megfelelőségét pedig a közeljövőben érdek-képviseleti szervezetekkel egyezteti a BKK.

A Rugalmas, Integrált, Gazdaságos, Okos (RIGO) elektronikus jegyrendszerhezkapcsolódó eszközök telepítésének első lépéseként a BKK 2017. augusztus 30-án a Deák Ferenc téri metróállomás Sütő utcai kijáratához összesen tíz beléptetőkaput telepített, majd szeptember 8-án a H6-os HÉV Közvágóhíd végállomásán szintén telepítették az első érvényesítőkészülékeket. Ezekkel az eszközökkel egyelőre az utasoknak nincs teendőjük, azok az elektronikus jegyrendszer teljes indulásától lesznek használhatók. A jegyek érvényesítése és ellenőrzése továbbra is a megszokott módon történik.

A rendszer részeként mintegy 2500 járműre (buszra, trolira, villamosra) tízezernél is több új érvényesítőkészülék kerül. A kapuval nem lezárható metró és HÉV-állomásokra 530 érvényesítő készüléket telepít a BKK. Az eszközök sorozatos kiépítése várhatóan 2018-ban kezdődik, addig azonban valamennyi érintett állomáson és járművön megkezdődnek azok kihelyezésének előkészítő munkálatai. Az eszközök telepítésekor a szakemberek kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a munkálatokat az utasforgalom legkisebb mértékű zavarásával végezzék el.

Szóljon hozzá!