ZETApress

hírportál

Újabb iskolafejlesztések indulnak

A kormány elindítja az iskolafejlesztési program második ütemét ? az erről szóló kormányhatározat már olvasható a Magyar Közlönyben. A döntés értelmében újabb iskola-építések előkészítései kezdődhetnek meg a kormány által három évvel ezelőtt elindított Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében.

A mostani döntéssel együtt összesen közel 150 településen valósul meg oktatási infrastruktúrafejlesztés. A programon felül is történnek iskolafejlesztések, a kormány augusztusban jelentette be, hogy 81 milliárdos forrásból közel 400 településen 527 iskolát újít meg. A fejlesztések célja, a települések népesség megtartó képességének erősítése és az, hogy a gyermekek szebb és jobb körülmények között tanulhassanak, és több lehetőségük legyen a sportolásra. Az első ütemben 25 tanuszoda, 27 tornaterem, 24 iskolában tanteremfejlesztés és öt teljesen új iskola valósul meg, a fejlesztések nagy részben már lezárultak vagy kivitelezés alatt állnak.

A második ütemben megvalósuló 20 tornaterem, 26 tanuszoda, valamint 19 tanterem-fejlesztés mellett az alábbi új iskolák épülhetnek meg: Gödön 24 tantermes új általános iskola tornateremmel, Biatorbágyon 16 tantermes új szakgimnázium tornateremmel, Maglódon és Felcsúton szintén új iskola, Szigetszentmiklóson 2 darab 16 tantermes új általános iskola tornateremmel és az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény új székhelye. Óbudán ezen kívül megtörténik a Veres Péter Gimnázium teljes rekonstrukciója, Ürömön pedig a József Nádor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola fejlesztése a következő években ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztálya.

Újabb település gazdagodik tornateremmel

? Felismerve, hogy az iskolai testnevelés során szerzett élmények megalapozzák az aktív életmódhoz való kötődést, a Magyar Kormány kiemelt célja volt, hogy ennek a lehetőségét lakóhelytől függetlenül minden iskoláskorú fiatalnak biztosítsa ? mondta el Szabó Tünde államtitkár a jászfelsőszentgyörgyi új tornacsarnok átadóünnepségén. Az új 736 négyzetméteres tornaterem a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében valósult meg. A létesítményben egy valamennyi kispályás labdajátékra alkalmas terem, öltözők, mellékhelyiségek és szertárak kaptak helyet. A mintegy 250 millió forintos beruházás keretében a tornaterem teljes felszerelése, sportszerek és az öltözők bútorzata is beszerzésre került.

? Így már a szülőkkel és a pedagógusokkal együtt tudunk tenni azért, hogy a sport által a gyermekek már minél fiatalabb korban megismerjék a közös célok eléréséért végzett munkát és az egymás iránti felelősség szerepét a mindennapokban, s mind e mellett egy egészséges társadalmat nevelhetünk ? hangsúlyozta köszöntőjében Szabó Tünde. Majd hozzátette: a sport közösségfejlesztő és esélyegyenlőség megteremtését segítő funkciója alapvetően pozitív hatásokat épít be a személyiségbe és hasznos tevékenységgel tölti meg a fiatalok szabadidejét. Az új létesítmény nem kizárólag a helyi gyermekek testnevelés óráinak lesz a helyszíne, de a település közösségi-, szabadidősport-, vagy kulturális- eseményeinek is. Az ünnepségen köszöntőt mondott Zelenai Tibor Károlyné jászfelsőszentgyörgyi polgármester és Pócs János országgyűlési képviselő is.

A kormány három éve döntött a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programról, mely során 25 tanuszoda, 27 tornaterem, 24 iskolában tanteremfejlesztés és öt teljesen új iskola valósul meg, a fejlesztések nagy részben már lezárultak vagy kivitelezés alatt állnak. Magyarország költségvetésében 2014 óta minden évben rendelkezésre áll évi mintegy kilencmilliárd forint forrás a nevelési-oktatási intézmények felújítására, beruházására és a mindennapos testnevelés feladatellátás biztosításához tornatermek és tanuszodák építésére ? tudatta az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága.

Szóljon hozzá!