ZETApress

hírportál

Időseket Segítő Kezek

Idősügyi infokommunikációs programhirdetőkAz NFM kiterjeszti az Idősügyi Infokommunikációs Modellprogramot, 480 települést von be a program folytatásába, így novembertől országszerte ötezer 65 év feletti, többségében egyedül élő szép-korú sajátíthatja el az infokommunikációs eszközök használatát ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón.

A modellprogram sikerét követően a kormány idén februárban döntött annak kiterjesztéséről. Az NFM a Segítő Kezek Nonprofit Kft-vel közösen ötezer idős ember életminőségét javítja azzal, hogy digitális eszközökhöz juttatja őket. A program 2018. augusztus végéig 1,2 milliárd forint hazai forrásból valósul meg. A kormány szeptember 26-án kedden elfogadta a Digitalizáció az Aktív Idősekért Programot, amely 2018 végéig további százezer, az otthonát elhagyni képes, aktív idős ember számára biztosít ingyenes oktatást az infokommunikációs eszközök használatára.

? Minden magyar ember nyertese lesz a digitalizációnak, ezért a legfiatalabbaktól a legidősebbekig mindenkire gondolnunk kell. A kormány döntése értelmében 480 hátrányos helyzetű településre terjesztjük ki a programot, melyben idén novembertől ötezer számítógépet, internet-szolgáltatást és az alapfokú digitális kompetenciák elsajátításához szükséges oktatást biztosítunk ingyenesen a résztvevő, otthonukat elhagyni képtelen idősek számára ? mondta el Solymár Károly Balázs, az NFM infokommunikációért felelős helyettes államtitkára.

? A három településen megvalósított modellprogramban résztvevő 45 idős ember tapasztalatai egyértelműen kedvezőek. A XXI. századi eszközök az életminőség javítása mellett két esetben is életet tudtak menteni. Az egészségromlás akadályozása, a biztonságérzet növelése és a magány enyhítése mellett hasznosan járulnak hozzá a gondozó családtagok munkahely-megőrzéséhez és a családon belüli kommunikáció erősítéséhez is ? hangsúlyozta Jeneiné Rubovszky Csilla, a programért felelős miniszteri biztos.

Szóljon hozzá!