ZETApress

hírportál

Balatoni évértékelés

Kollár József vezérigazgatóSikeres szezont zárt a Balatoni Hajózási Zrt. Szeptember végére elkészültek az előzetes elemzések az első nyolc hónap teljesítményéről, melyek alapján kijelenthető, hogy a rekordokat hozó 2016-os évhez hasonlóan, idén is sikeres és eredményes főszezonon van túl a BAHART ? tudatta Mihalovics Dóra marketing vezető.

Külön kiemelésre méltó a komp várható újabb rekordja és a Társaság beruházási teljesítményének időarányos volumene, mely nagyban hozzájárult a stratégiai célok megvalósításához, a Társaság ez évre tervezett modernizációjához. A siófoki sajtótájékoztatón Kollár József vezérigazgató a konkrét számszerű eredmények ismertetése előtt kiemelte annak fontosságát, hogy a társaság a stratégiai célok megvalósításán tudatos és következetes munkával dolgozik, amelynek révén a gazdasági eredmények mellett a szakmai partnerkapcsolatok és a társadalmi szerepvállalás terén is fontos sikereket ért el az elmúlt két évben. Az egyébként 5 évre szóló 364 célfeladatból, a stratégiai időszak első másfél évében már a feladatok 1/3-át sikeresen zárta le a Társaság, és év végére ez az arány már eléri az 5 évre tervezett feladatok felét is.

A BAHART a beruházási terve alapján a 2016-2017-es időszakban összesen mintegy 1,5 milliárd forint saját forrást fordít ezekre a beruházásokra. A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly adta át a forgalomnak a Siófok katamaránt, valamint idén húsvétkor a Nemzeti Regatta motorost, majd az idei főszezonra a Kossuth kompot. Mindenképpen ki kell emelni a műszaki ágazat 1-8 havi teljesítményét a beruházások, fejlesztések, karbantartási munkák tekintetében. A Nemzeti Regatta motoros és a Kossuth komp felújítása, a két vitorláskikötő bővítése mellett számos további munkát hajtott végre az ágazat. A hajókra az első félévben 211 millió forintot, a kikötőkre 155 millió forintot, egyéb beruházásokra 101 millió forintot költött a társaság. A teljes féléves beruházási teljesítmény volumene megközelítette az 500 millió forintot (497 millió), ami a teljes 2015. évi beruházás összértékével azonos, és jelentősen több a 2013-as és 2014-es éves értékeknél. Az éves beruházási teljesítmény összességében 800 millió forint felett várható. A 2 éves időszak alatt ? a hajópark korszerűsítése és a kikötőfejlesztések mellett ? jelentős erőforrásokat fordít a Társaság a műszaki háttér, az informatikai támogatás és a biztonságtechnika fejlesztésére is.

A sajtótájékoztató következő részében Dónucz László értékesítési és forgalmi igazgató tartott beszámolót az értékesítés és marketing témakörben végrehajtott újításokról, akciókról. A hajózási szolgáltatásokat és élményeket az idei szezonban 23 motoros hajóval és 4 komppal biztosította a Társaság. A Siófok katamarán tavalyi teljes-körű felújítását követően a BAHART idén ismét az utasigényeknek megfelelően átépített hajókat bocsátott vízre az utazóközönség számára, a Nemzeti Regatta nevű motorost, majd a szezon közepére a felújított Kossuth kompot.

A menetrendi hajózásban a főidényben továbbra is elérhető volt a BAHART által üzemeltetett 22 kikötő összesen 48 útvonalon a hajójáratokkal. A különféle hajózási lehetőségekről ? beleértve a települések közötti menetrendi, illetve az adott kikötőben szolgáltatást biztosító séta- és programhajókat ? naprakész tájékoztatást adott a társaság tavaly megújított honlapja a főoldalon elhelyezett hajózási lehetőség kereső segítségével. A menetrendi jegyek mellé minden utas megkapta a célállomásokon működő partnereink ajánlatait is, így számos szolgáltatást tudtak a kuponokkal kedvezményesen igénybe venni. A széleskörű régiós kártya- és egyéb kuponkedvezmények (20-25 féle) elfogadása mellett, a saját kedvezmények körét tovább bővítve, 2017-től a BAHART kártya több típusának bevezetésével a listaárakhoz képest akár 20%-kal kedvezőbb díjakon vehető igénybe a BAHART minden személyhajózási és komp szolgáltatása. Az ajándékkártya révén pedig már hajózási élmény is adható szeretteinknek. Az idei évben a gyerekek számára is tartogattak meglepetést, a Playmobil gyerekjegy megvásárlásakor egy ajándékfigurát is kaptak a gyerekek.

A főidényi programhajó kínálat ? figyelembe véve a tavaly elvégzett utaselégedettség mérés eredményeit is ? tovább színesedett, újabb programokkal bővült például a gyerekeknek szóló Varázshajó szolgáltatás és idén is várták az utasokat borkóstolós hajóval, bulihajókkal, kulturális programot kínáló élményhajóval, valamint a közkedvelt Minimax gyerekhajóval. Idén először az utóidény első hetében is kínált még előre meghirdetett időpontokban programhajókat a BAHART, ezzel is hozzájárulva a térség azon céljához, hogy a főszezonon kívül is kínáljon a régió színvonalas szolgáltatásokat az ide látogatóknak.

2016-ban hagyományteremtő céllal hívta életre a BAHART a Nemzeti Regatta Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. Az idei évben 2017. június 10-11-én már 38 település mérhette össze tudását a különböző versenyszámokban, így vitorlásversenyen, főzőversenyen, parti bemutatkozáson és sárkányhajó futamokon. A vitorlásverseny győztes településének ? Alsóörs ? nevét viselheti a 2018-as hajózási szezonban a Nemzeti Regatta nevű motoros hajó. Hasonlóan magas látogatottságot ért el az év során lebonyolított 3 kompkoncert is, neves fellépőkkel a Balaton közepén.

Veigl Gábor vezérigazgató-helyettesA sajtótájékoztató záró részében Veigl Gábor gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettes adott tájékoztatást a legfontosabb forgalmi adatokról és gazdasági eredményekről. A személyhajózás esetében az első hét hónap kiemelkedő forgalmi adatokat hozott, majd az augusztus eleji kánikula a napközben biztosított, elsősorban menetrendi hajószolgáltatás esetében az előző év azonos időszakához képest már kisebb visszaesést eredményezett. Ennek ellenére az első nyolc hónap +2%-os utasforgalommal zárt a tervezetthez képest, és meghaladta a 660 ezer utasszámot. A tavalyi bázishoz képest pedig mindössze 2% volt az elmaradás. Köszönhetően az utasforgalomnak és a kismértékű díjmódosításnak, az üzletág árbevétele 6,4%-kal 648 millió forintra emelkedett a tavalyi év azonos időszakhoz képest.

A kompközlekedés vonatkozásában még pozitívabb eredményekről tudunk beszámolni. Az utasszám tekintetében még a rendkívül magas bázist is sikerült 2,8%-kal növelni az első 8 hónapban, a szállított járművek száma 3,5%-kal, a kerékpároké 9,5%-kal emelkedett. Az előző évhez képest két héttel korábban történt az egymilliomodik utas köszöntése. Ezek alapján reális esély mutatkozik arra, hogy az üzletág megdöntse a tavalyi éves rekordforgalmat. A forgalomnövekedés és a személyjegyek díjának minimális emelése 10,9%-os árbevétel emelkedést hozott az 1-8 hóban, és meghaladta a 836 millió forintot.

A vitorlás ágazat szintén számos pozitív eredményt tud felmutatni a főidény végig, ezek közül mindenképpen említésre méltó a fonyódi kikötő bővítése kapcsán az új helyek értékesítése, valamint az alsóörsi kikötőfejlesztés előrehozott befejezése. Az értékesített helyek száma növekedett számos további kikötőben is, Szigliget és Balatonszemes mindenképpen kiemelhető. Az időben eltérő számlázásokból fakadó árbevétel elmaradás így csak időleges, és az év végére terv szintű teljesítés prognosztizálható. A forgalmi adatoknak megfelelően kedvezően alakul a társaság árbevétele is, a fő üzletágak, valamint az egyéb főtevékenységek árbevétele meghaladta az év első 8 hónapjában a tavaly regisztrált adatokat.

A tegnapi sajtótájékoztató zárásaként elhangzott, hogy az őszi időjárás ellenére továbbra is lehet még hajózni a Balatonon. A stratégiának megfelelően számos Balaton parti település rendezvényeihez, programjaihoz csatlakozik még az ősz folyamán a BAHART, és az időjárás függvényében az iskolai szünetre meglepetés Halloween-programmal is készülnek, a komp pedig az év minden napján közlekedik a tervek szerint.

Szóljon hozzá!