ZETApress

hírportál

Konvoj a Műcsarnoknál

30 tonna élelmiszer a nélkülözőknek az Élelmezési világnapi adománykonvoj révén ? láttuk délelőtt a Műcsarnok előtt. 19 részt vevő cég a 12. Magyar Élelmiszerbank és FAO közös adománykonvojban, amely Budapesten keresztülhaladva hívta fel a figyelmet az élelmiszerpazarlás és az éhezés kettősének ellentmondásosságára.

Teherautók sora haladt át Budapest történelmi belvárosán ma délelőtt az Élelmezési Világnap alkalmából. A teherautók 30 tonna élelmiszeradományt szállítottak, élelmiszeripari, kereskedelmi cégek jóvoltából, amit rászoruló családok kapnak. ? Az Élelmiszerbank nagyon fontosnak tartja, hogy az Élelmezési világnap kapcsán minél többek figyelmét felhívja az élelmiszerpazarlás és éhínség nyomasztó kettősségére. Fontos számunkra ugyanakkor, hogy nagyon sok élelmiszeripari cég felismerte már, hogy a pazarlás ellen csak közösen tehetünk. Erről is szól ez a nap, hogy megmutassuk, a kormányzat, a FAO, az élelmiszeripari, kereskedelmi cégek és az Élelmiszerbank összefogva tudnak változást hozni ? mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank elnöke.

A Konvojban 19 cég képviseltette magát: AccorHotels Magyarország, Adnio Global Kft, Auchan Magyarország Kft, Bio-Fungi Kft, Bonafarm Zrt, Budapesti Nagybani Piac Zrt, Coca-Cola HBC Magyarország Kft, Gyermelyi Zrt, Kometa 99 Zrt, METRÓ Kereskedelmi Kft, Nestlé Hungária Kft, Numil Kft, Penny Markét Kft, Rauch Hungária Kft, Sága Foods Zrt, Univer Product Zrt, Tesco-Global Áruházak Zrt, UNILEVER Hungary Ltd, Wiesbauer-Dunahús Kft.

Ez már a 12. év, hogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel összefogva ezzel az akcióval hívja fel a figyelmet az élelmiszerrel való pazarló bánásmódra és az éhezésre. Szomorú aktualitást ad a 2017-es adománykonvojnak, amiről a FAO a közelmúltban adott hírt, hogy több évtized javuló tendenciája után az éhezők száma ismét nőtt. ? A migráció kiváltó okai és hatásai szorosan kapcsolódnak a FAO fő küldetéséhez, az éhezés felszámolásához, a vidéken élők életszínvonalának javításához és a természeti erőforrásokkal való fenntartható bánásmódhoz ? mondta Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese és Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális képviselője a Hősök terén, utalva az Élelmezési Világnap idei témájára. ? A vidék ellenálló képességének javításában szerzett tapasztalatából fakadóan a FAO-nak fontos szerepe van a vidéki elvándorlás csökkentésében ? tette hozzá.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rvwce0pDwlE[/youtube]

A Földművelésügyi Minisztérium szintén partner ebben a törekvésben ? ahogy az adománykonvojban is. Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár az élelmezésbiztonság és a migráció közti szoros kapcsolatot hangsúlyozta, ami helyszíni megoldások bevezetését sürgeti. ? A magyar agrártárca egyetért FAO-val abban, hogy helyben kell lehetőségeket biztosítani a fejlődő országok vidéki részein élők számára, hogy megtalálják megélhetésüket és ne kényszerüljenek lakóhelyük elhagyására. Támogatjuk azon kezdeményezéseket, melyeknek célja, hogy a szegényebb, élelmiszerhiánnyal küzdő településeken a munkát és megélhetést biztosító mezőgazdasági fejlesztések által a helyi termelők és termékek kerüljenek előtérbe ? tette hozzá.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4iwoe8EHYZw[/youtube]

A jelenleg megtermelt élelmiszer elég lenne földünk teljes lakosságának ellátására is. Mégis, a FAO adatai szerint, minden kilencedik ember éhezik. A mai Élelmezési világnapon a FAO 1945-ös alapítására emlékezünk, és ezzel arra a törekvésre, hogy a világon mindenki számára biztosítsuk a megfelelő és tápláló élelmet. Több mint 150 országban rendeznek programokat, ezzel az ENSZ egyik legjelentősebb napjává emelve az eseményt. Budapesten a nap egy kulturális eseménnyel zárul: 18 órakor a brit rendező Dániel Mulloy díjnyertes filmjének, a HOME-nak magyarországi premierjével, amit panelbeszélgetés követ a migráció, élelmezés és vidékfejlesztés összefüggéseiről az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Szóljon hozzá!