ZETApress

hírportál

Városaink a holnapért

A Holnap Városáért Díj 2017Ma délelőtt ünnepélyesen átadták a 2013-ban alapított Holnap városáért Díj kategóriagyőzteseinek járó díjakat a Városház utcai Pest Megyei Önkormányzat I. emeleti Kossuth Lajos Dísztermében. Az önkéntes pályázat a helyi közösségek, helyi emberek követendő példáira hívja fel a figyelmet.

A 2010-ben alapított City Hungary Program a fenntartható és élhető magyar városok vezető fóruma, mely azt tűzte ki célul, hogy olyan hazai és nemzetközi modelleket, tapasztalatokat, eszközöket mutasson be, amelyek már eredményt hoztak; hisz közös érdek a magasabb életminőség elérése. E program része a 2013-ban alapított nemzeti fenntartható városdíj, a Holnap városáért Díj. Az elismerés fővédnöke dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának az elnöke, az EMMI jogelőd NEFMI alapító minisztere.

A 3 szintes értékelőfolyamatot Felügyelő Bizottság jelenlévő díjátadó tagjai: dr. Réthelyi Miklós, a Holnap városáért Díj Bizottságának az elnöke; Takács Júlia, a City Hungary ügyvezető igazgatója; dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke; Schmidt Jenő, Tab polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének az elnöke; dr. Szűcs Ervin, a Weber Shandwick ügyvezető igazgatója; valamint az igazoltan távollévők: Lípők Sándor, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének az elnöke; dr. Némethy Sándor, a Göteborgi Egyetem docense és Pásztor Erika Katalina építész, az Építészfórum alapító főszerkesztője, akit ma délelőtt Kiss Erika marketing és értékesítési vezető helyettesített a pulpituson.

? Ösztönözni szeretnénk a településeket arra, hogy büszkék legyenek saját értékeikre, teljesítményükre. Hogy elhiggyék: megvan minden képességük és készségük arra, hogy saját adottságaik, igényeik szerint minél élhetőbbé, minél fenntarthatóbbá tudják tenni otthonukat. S hogy a városukon kívül élők számára is vonzóvá, tiszteletre méltóvá válhatnak! Mindez elsősorban az adott városban/településen ? legyen az kicsi vagy nagy ? élőktől függ! Mások nem fogják megoldani helyettünk a helyi problémákat. És másoknak nem lesz fő érdeke, hogy az adott helyi közösség minél sikeresebbé váljon ? nyilatkozta Takács Júlia, a City Hungary ügyvezető igazgatója.

Kik nyerték el 2017-ben a Holnap városáért védjegy-használatát?

HVD 2017 csoportképFENNTARTHATÓ VÁROSÉRT kategória: Hajdúnánás Városi Önkormányzat (Az önrendelkező város); Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata; Tata Város Önkormányzata (A közigazgatás az emberekért van). TISZTA VÁROSÉRT kategória: Kisújszállás Város Önkormányzata (Tiszta város, rendes nép!); Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. (Nyíregyháza). TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK HATÉKONYSÁGÁÉRT kategória: Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat (Meséskert zölden); Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata. ÜZLET A VÁROSÉRT kategória: Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat (Bolthálózat, ahol nemcsak vásárolhatsz!). FENNTARTHATÓ KÖZÖSSÉGEKÉRT kategória: Gödöllő Város Önkormányzata. MOZGÁSBAN A VÁROS kategória: Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat (Kritika és cselekvés egy úton).

A 2017-ben pályázható kategóriákról részletesebben idekattintva olvashatunk. A Holnap városáért Díj ösztönző a jobbra, modernebbre, fenntarthatóbbra, élhetőbbre, magasabb élet-színvonalra törekvő magyar városi önkormányzatok, egyes kategóriákban a vállalkozások számára. A Díj célja, hogy az integrált városfejlesztési stratégia mentén a fenntartható városmodell működés négy fő dimenzióját ? a gazdasági prosperitást, a társadalmi egyensúlyt, az egészséges környezetet, valamint a szellemi és kulturális örökség megőrzését ? erősítse helyi, magyar példákkal.

Szóljon hozzá!