ZETApress

hírportál

Együttműködés bringásreggelivel

Mesterbike kávévalHosszú távú együttműködési megállapodást kötött a fenntartható közlekedési módok terjedése, a kerékpározás feltételeinek és a közlekedési kultúra országos javítása, valamint a kerékpárral rendszeresen közlekedők számának bővítése érdekében az NFM és a Magyar Kerékpárosklub délelőtt a Mester utca 11-beli Mesterbike & Coffee Projectben.

Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos a ferencvárosi sajtóreggelin elmondta: együttműködnek többek között a kerékpározást népszerűsítő kampányok szervezésében, tavasszal újraindítják a kerékpárral a munkába járást ösztönző, a Bringázz a Munkába! (BaM!) kampányt is, amelyben évente kétszer ? tavasszal és ősszel ? nyolc-tízezer ember vesz részt. Kiemelte, hogy a kerékpáros balesetek száma még mindig magas Magyarországon a fejlett európai kerékpáros kultúrákhoz képest, ezért csökkentésük érdekében felülvizsgálják a KRESZ-t is. A legtöbb baleset vidéken, kivilágítatlan szakaszokon, településeken fordul elő ? tette hozzá. Arról is beszélt, hogy a Fővárosi Önkormányzat a jelenlegi becsült 2-3 százalékról 10 százalékra szeretné növelni 2030-ra Budapesten a kerékpározás részarányát.

Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke hozzátette, Magyarországon hétmillió kerékpár van, egy tavaszi kutatás szerint a rendszeres kerékpárhasználók aránya országosan 24 százalék, Budapesten 7 százalék, a belvárosban pedig 10 százalék. A kerékpáros közlekedésre jellemző adathiány csökkentése érdekében megosztják egymással kutatási eredményeiket, felméréseiket, valamint közösen készítenek baleseti elemzéseket is. A Magyar Kerékpárosklub kétévente országos kutatást végezne a kerékpározási szokásokról, attitűdökről, és ellenőrizné a Nemzeti kerékpáros stratégia sikerességét ? közölte a bringás klub elnöke.

Szóljon hozzá!