ZETApress

hírportál

XXI. Erdők Hete házavatóval

Az Erdők Házában indult az Erdők Hete: Kaposváron délelőtt átadták a SEFAG Zrt. interaktív látogatóközpontját. Hivatalosan is megnyitotta kapuit az Erdők Háza Látogatóközpont, a SEFAG Zrt. legújabb turisztikai attrakciója. Az őszi túralehetőségekről idekattintva olvashatunk.

Az avatóünnepség egyben a XXI. Erdők Hete rendezvénysorozatának nyitóeseménye is volt, aminek kapcsán dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hangsúlyozta: közös kincsünk az erdő. Megmutatni mindenkinek az erdők értékeit és felhívni a figyelmet a védelmük fontosságára és az erdészetek munkájának jelentőségére ? ezek a legfontosabb céljai az Országos Erdészeti Egyesület által minden ősszel megrendezett Erdők Hete rendezvénysorozatnak. Ebbe az ország valamennyi erdészete bekapcsolódik, a szakmaiak mellett családi és gyerekprogramokat is kínálva, hogy a laikus nagyközönség is minél többet megtudhasson az erdőkről és a természetben betöltött szerepükről.

Az Erdők Hete idén Kaposváron kezdődött, a somogyi állami erdőket kezelő SEFAG Zrt. interaktív látogatóközpontjának nyitóünnepségével. Az Erdők Háza névre keresztelt létesítmény a somogyi erdők világát költözteti a belvárosba. Közérthető formában tárja elénk az erdőkről, az ott élő állatokról és növényekről és az erdészek munkájáról a legfontosabb tudnivalókat. ? Elsősorban az általános iskolás korosztálynak szántuk, de felnőttek számára is izgalmas program lehet. Interaktív, az információkat játékokkal kombináló tablók, az érzékszervekre ható élményelemek és természetesen rengeteg erdei érdekesség várja az érdeklődőket ? mutatta be a látogatóközpontot Barkóczi István vezérigazgató.

? Közös kincsünk az erdő! ? idézte a rendezvénysorozat idei mottóját dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A legfontosabb természeti értékeinket gondozó és őrző erdészetek feladata, hogy ezt a kincset elérhetővé tegyék mindenki számára. Az Erdők Háza és a SEFAG további turisztikai programjai példaértékűek abból a szempontból, hogy érdekes és izgalmas módon mutatják be a természeti értékeket, kedvet csinálva mindenkinek az önálló erdőjáráshoz is ? méltatta a kezdeményezést a miniszter. Az Erdők Házában az első diákcsoportok már tavasszal megfordultak, szeptemberben pedig szinte egymásnak adták a kilincset az osztályok. Mostantól pedig már a keddtől szombatig tartó nyitvatartási időben a nagyközönség számára is elérhető a SEFAG Zrt. központi épülete mellett berendezett kiállítás.

A SEFAG Zrt. Somogy megye állami tulajdonú erdőterületeinek, mintegy 80 ezer hektárnak a kezelője. A változatos adottságokkal rendelkező területen vadgazdálkodással, fakitermeléssel és erdőműveléssel, az erdők gondozásával és megújításával foglalkozik. Nyolc erdészete és a Csurgói Faipari Üzem mellett jelentős turisztikai infrastruktúrával is rendelkezik. Ők üzemeltetik a háromcsillagos Hotel Kardosfát, a Zselici Csillagparkot, a Mesztegnyői Állami Erdei Vasutat, a Sziágyi Erdei Iskolát és a kaposvári Erdők Háza Látogatóközpontot ? tudatták sajtósaik.

Szóljon hozzá!