ZETApress

hírportál

Rekordszámú program a Kutatók Éjszakáján

Kutatók Éjszakája 2017Még soha nem volt ennyi program a Kutatók Éjszakáján. Szeptember utolsó péntek délutánjától késő estig hazánk 51 városában, 186 helyszínen több mint 2500 ingyenes programon vehetnek részt az érdeklődők ? derült ki a délutáni sajtótájékoztatón.

Az Európai Bizottság a kutató tudósok társadalmi ismertségének növelése és a kutatói pálya vonzóvá tétele érdekében szervezi meg évről évre a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatot az Unió minden országában. A Marie Skłodowska-Curie Akciók (MSCA) 6,1 milliárd euróval támogatják a kutatók képzését és előmenetelét. Ebből finanszírozzák 25 ezer új PhD-hallgató képzését, és hozzájárulnak a nemzeti doktori programokhoz. Az MSCA egyik fontos eseménye az Európai Kutatók Éjszakája, amelyet Európa-szerte szeptember utolsó péntekjén tartanak.

Ezen az estén a tudomány sokszor titokzatosnak vagy a hétköznapoktól távolinak tűnő világa megmutatja a szórakoztató oldalát. Bemutatkoznak a kutatók, és megismerhetjük azt a folyamatot, ahogy megfejtik az élet, a világmindenség meg minden titkait. Bepillanthatnak a látogatók különleges, máskor nem látogatható helyszínekre, megismerhetnek rendkívüli személyiségeket, akik közelebb hozzák az érdeklődőkhöz a tudomány izgalmas aktualitásait. A rendezvény célja, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához, és hogy reálisabbá tegye a kutatókról kialakult ? sokszor sztereotípiákon alapuló ? véleményt. A kutató, a tudós olyan ember, mint bárki más. Kutatni és felfedezni izgalmas, jó dolog. Magyarország és Európa versenyképességének biztosítéka a tudományos kutatás, az innováció, amelynek eredményein a gazdaság megújulása múlik.

A legutóbbi pályázat keretében 2016/17-re egy konzorcium nyerte el az MSCA támogatását az eseményhez, amelynek tagjai a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont (RCISD), a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft, a HÉTFA Kutatóintézet és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT). A sajtótájékoztató házigazdája: az Ericsson Magyarország, a rendezvény kiemelt partnere, a Kutatók Éjszakája eseményeinek hagyományos résztvevője. Róluk idekattintva olvashatunk.

Idén minden eddiginél több helyszín és több program várja az érdeklődőket. A konzorcium felhívására eddig 51 településen 146 csatlakozó intézmény 186 helyszíne jelentkezett. A délután és az este folyamán összesen több mint 2652 ingyenes bemutatót és előadást tartanak. A programok egy része a termek szűk befogadóképessége miatt csak előzetes regisztrációval látogatható. A rendezvény honlapján megtalálható az összes program. Idén az Európai Bizottság szeptember 26-27-én Brüsszelben szervez Science is Wonderful címmel egy rendezvényt, amelyen Zsíros László, magyar tudománynépszerűsítő szakember is bemutatót tart. Az idei rendezvény újdonsága a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület részvétele, akik az ELTE TTK lágymányosi központi épületének előcsarnokában várják a látogatókat.

Szóljon hozzá!