ZETApress

hírportál

Paksról rövidesen döntenek

Paksi AtomerőműAz év végéig döntés születhet a negyedik paksi blokk üzemidő-hosszabbításáról. Magyarországon az atomenergia a villamosenergia-termelés megbízható forrásaként biztosítja a fogyasztók számára a stabil ellátást, és a jövőben is a hazai áramszükséglet jelentős részét fedezheti ? mondta Bécsben a magyar delegáció vezetője.

Aradszki András, az NFM energiaügyért felelős államtitkára a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szeptember 18?22-e között zajló 61. közgyűlésén felszólalásában kiemelte az atomenergia békés célú, hosszú távú alkalmazása érdekében tett újabb magyar lépéseket. A Paksi Atomerőmű első három blokkja már rendelkezik engedéllyel a további biztonságos működéshez. A negyedik blokk engedélykérelmének elbírálása folyamatban van, az eljárás még idén lezárulhat. A Paks II. projekt megkapta a telephely- és a környezetvédelmi engedélyt. Idén áprilistól Süli János tárca nélküli miniszterként látja el a két új blokk tervezésével, megépítésével és üzembe helyezésével kapcsolatos kormányzati feladatokat.

Aradszki András elmondta, az idén tavasszal megrendezett Nukleáris Biztonsági Egyezmény 7. Felülvizsgálati Értekezlete igazolta, hogy a magyar gyakorlat megfelel a biztonsági követelményeknek, emellett több ponton is jó gyakorlatnak minősített, követendő példa. Az államtitkár hangsúlyozta Magyarország szilárd elkötelezettségét a nukleáris védettség teljes körű garantálása iránt. Emlékeztetett: kedvező eredménnyel zárult idén a Nemzetközi Fizikai Védelmi Tanácsadó Szolgálat (IPPAS) magyar kormány kérésére elvégzett, 12 napos követő-missziója. A nukleáris védettség jogi és hatósági hátterére, a nukleáris és más radioaktív anyagok, a kapcsolódó létesítmények és tevékenységek fizikai védelmére kiterjedő átfogó utóvizsgálat megállapította, Magyarország jelentős előrehaladást ért el a 2013-as felülvizsgálati misszió ajánlásainak és javaslatainak végrehajtásában.

Az államtitkár ismertette, hogy az Ügynökség tavaly decemberben Együttműködő Központjává jelölte ki a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontját (MTA-EK). Az intézmény a világon elsőként kapta meg ezt a minősítést a nukleáris törvényszéki analitika területén a nemzetközi szervezettől. Hozzátette: hazánk innovatív nukleáris védettségi megoldásokkal és meglévő szakmai tudásbázisával a továbbiakban is kész támogatni a NAÜ szakterületi törekvéseit és tevékenységeit.

A NAÜ legnagyobb éves rendezvényének számító közgyűlés keretében számos szakmai találkozót tartanak, lehetőséget biztosítva a résztvevőknek az atomenergia különféle alkalmazási területein elért eredmények és egyéb új fejlemények megvitatására. A közgyűlés kísérőrendezvényei között idén is megrendezik a Tudományos Fórumot, melynek aktuális fő témája a Nukleáris technológiák az egészségügyben: megelőzés, diagnosztizálás és kezelés. Magyarország a NAÜ 1957-ben történt megalapítása óta tagja a szervezetnek.

Szóljon hozzá!