ZETApress

hírportál

Megmozdulás a közvécékért

Húzzatok bele! Budapesten alig 80 db közvécé van több mint másfél millió emberre. Ráadásul nagyon kevés olyan nyilvános illemhely van, ami ingyenes és akadálymentes.

A Város Mindenkié, a Bennfentes Kívülállók Közkórusa (BKK) és az Önállóan lakni ? közösségben élni csoport tegnap közös megmozdulást szervezett a BM és az EMMI elé, hogy felhívja a figyelmet erre a helyzetre és azonnali, átfogó megoldást követeljen ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A Város Mindenkié hajléktalan aktivistájának beadványa hatására az Alapvető Jogok Biztosa 2017 márciusában felkérte a Belügyminisztériumot, hogy fontolja meg a jogszabály-módosítást, amely kötelező feladattá teszi a közvécék üzemeltetését. Emellett felkérte Budapest főpolgármesterét, hogy a helyzet rendezéséig önként vállalja a közvécék üzemeltetését. Azóta sem történt semmi! Eközben a másfél millió budapestivel és a több tízezer ingázóval és turistával továbbra is előfordul, hogy pisilniük kell az utcán.

A mai a tüntetés során Erdős Virág olvasta fel a kampánynak írt versét, majd A Város Mindenkié aktivistája megpróbált bejutni a Belügyminisztériumba vécére, de nem engedték be. Orbán Miklós az elutasítás után felhívta a figyelmet, hogy milyen fontos lenne, ha nyilvános vécék hiányában legalább a közintézmények vécéjét lehetne használni. ? Szeretnék én is egyszerűen, csak úgy begurulni egy tisztán tartott vécébe, ami számomra is használható, bárhol, amerre járok. Anélkül, hogy külön útvonaltervet és időbeosztást kelljen megterveznem, és ahhoz tartanom magam, ha nem akarok nagyobb gondokat magamnak. Akadálymentes, tiszta, őrzött, gondozott közvécéket szeretnék, még az én életemben és nem az unokám életében! ? mondta ezután Hruskó Erika mozgássérült aktivista.

Mindeközben az AVM és a BKK aktivistái a résztvevőkkel vécé-totót és vécé célba-dobó versenyt játszottak, és felolvastuk Bornai Tibor: Aki csak pisilni ment a cukrászdába című versét. majd az összes tüntető ? 15 bili és egy neonszínű vécé társaságában ? átvonult az EMMI elé, ahol a hajléktalan aktivista ismét megpróbált bekéredzkedni vécére. Sajnos missziója itt sem járt sikerrel. A két minisztérium pontosan úgy hárított el aktivistánk kérését, ahogyan a közvécékkel kapcsolatos felelősséget.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=UVWwxuRYCfg[/youtube]

A Város Mindenkié továbbra is azt szeretné, ha minél több jó minőségű, ingyenes, akadálymentes közvécé lenne Budapesten. Ezt a problémát úgy lehetne a legkönnyebben orvosolni, ha a nyilvános vécék működtetése törvényi kötelezettség lenne. Eddigi kampányunk során több száz budapesti lakó levelét küldtük el a Fővárosi Csatornázási Műveknek, hogy legyen több nyilvános vécé. Figyelemfelhívó megmozdulásokat szerveztünk, blogsorozatot és Facebook oldalt indítottunk Közvécéket Budapestre néven. Nyílt levelet írtunk Budapest főpolgármesterének, tárgyaltunk a Fővárosi Önkormányzattal, majd javaslatcsomagot küldtünk nekik. Már közel 2000 ember írta alá azt a petíciót, amelyben a Belügyminisztériumot és a Fővárosi Önkormányzatot szólítjuk fel a helyzet kezelésére. A kampányt folyatjuk, mert a szükség nagy úr!

Szóljon hozzá!