ZETApress

hírportál

Facsemeték Gemencről

Gemenci fákIdén ősszel közel 1300 őshonos facsemetét ültetnek négy megye 38 településén a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. mozgalmának keretében. A hétvégén, szombaton, Pázmándon, a Pitypang Tagóvoda udvarán 18 csemetét telepítettek, ezzel elindult a gyakorlatban is a Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát! ? mozgalom.

A Gemenc Zrt. október 14-én indította el mozgalmát Pörbölyön, az Ökoturisztikai Központban, ahol a kapcsolódó települések képviselői ünnepélyesen aláírták a csatlakozási megállapodást ? emlékeztetett Bodor László a Gemenc Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetője. Kiemelte, hogy azóta már összesen négy megye 38 települése kapcsolódott a kezdeményezéshez, köztük például Pázmánd, mely nem tartozik a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. működési területéhez, mégis az erdőgazdaság örömmel vette jelentkezésüket.

A Gemenc Zrt. mozgalma faültetéssel indult a természet védelméért. Most a január elseje után született gyermekek fáinak elültetésével kezdődik meg a mozgalom tevékenysége. Így idén ősszel összesen közel 1300 facsemetét fognak elültetni a 38 településen. Az erdőgazdaság a települések tájegységének megfelelő őshonos csemetéket adományoz, melyek a helyi talajviszonyoknak is megfelelnek. Főleg magyar kőris, virágos kőris, korai juhar, madárberkenye és közönséges nyír példányok jelzik majd a megszületendő gyermekek számát. Pázmándon kislevelű hárs, nagylevelű hárs és mezei juhar fajtákat ültetnek el.

A települési önkormányzatokkal kötött együttműködési szerződés keretében a Gemenc Zrt. vállalta, hogy évente, a született gyermekek számának megfelelően, a szükséges facsemetéket térítésmentesen biztosítja, valamint a tavaszi illetve az őszi ültetés során szakmai iránymutatást és felügyeletet nyújt az önkormányzatoknak.

Fák PázmándonA települési önkormányzatok az együttműködés keretében azt vállalták, hogy az éves tavaszi és őszi faültetési napot megszervezik, az ültetéshez a szerszámokat és a faültető személyzetet biztosítják (Az erdőgazdaság javaslata szerint a facsemetét a szülők ültessék el.), valamint az elültetett fákat ellátják névazonosítóval, illetve az akció indulásától folyamatosan gondoskodnak az Én fám kataszter megnyitásáról és vezetéséről. Az önkormányzatok azt is vállalták, hogy az ültetéshez a település parkjaiban, terein, utcáin területet biztosítanak és az elültetett fák ápolását, gondozását megszervezik.

Bodor László a Gemenc Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetője az eseményen hangsúlyozta, hogy a mozgalom célja összetett. A Gemenc Zrt. szeretné, ha a ma útjára indított faültetési akció elérné, hogy a felnövendő nemzedék érzelmileg is jobban kötődjön a fához, erdőhöz, ezáltal természeti környezetünk védelméhez.

Fontos célként jelenik meg az is, hogy a gyermekek nemzettudata, lokálpatriotizmusuk, szülőhelyük megbecsülése, szeretete erősödjön. Az akció egyben elősegíti, hogy bővüljön a települések természetes környezetének védelmére irányuló tevékenység is. A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. mozgalmával a kedvezőtlen klímaváltozás hatásának mérséklésére hívja fel a figyelmet ? tudatta Baricz Árpád, senior PR menedzser.

Szóljon hozzá!