ZETApress

hírportál

Botka kormányhoz készül

Botka Botka előttAz MSZP kormányra kerülése esetén adókedvezményt biztosítana azoknak a nagyobb cégeknek, amelyeknél a menedzsment keresete nem haladja meg a dolgozói átlagkereset hétszeresét ? jelentette be Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje délután a Csillebérci Szabadidő Központban.

Az ellenzéki politikus a Societas Baloldali Ifjúsági Mozgalom szervezésében működő Kiss Péter Szabadegyetem II. szemeszterén hangsúlyozta: az MSZP egy gyökeresen új baloldali politika és stratégia kialakítása nélkül menthetetlenül belecsúszik az ellenzéki összefogásról szóló politikai pótcselekvésbe, és annak ellenére sem lesz képes a kormányváltásra, hogy az emberek többsége azt szeretné. Botka László közlése szerint ezért sok újszerű, a korábbi kormányzásaik alatt nem látott javaslattal állnak majd elő. Ezek egyike a bérkülönbségek csökkentésére irányul majd, mivel általános európai trendnek látják, hogy rendkívül megnőtt, akár ötvenszeresére is emelkedett a melósok és a menedzsmentek bérezése közötti különbség. Az MSZP szegedi polgármestere emellett szorgalmazta egy szigorú bérplafon bevezetését a közszolgálati vezetők körében.

A Societas kiemelten fontosnak tartja, hogy évről évre olyan képzési programot szervezzen, ahol a fiatalok megismerhetik értékeinket, képet kaphatnak a társadalom és a politika előtt álló kihívásokról, hogy könnyebben eligazodjanak a közéletben. A megújult képzési programjukat Kiss Péterről nevezték el. Kiss Péter kiemelkedő alakja volt a magyar politikának. Pályafutása a Baloldali Ifjúsági Társulásban kezdődött ifjúsági vezetőként, így kötelességünknek érezzük emlékét és szellemiségét megőrizni. A Kiss Péter Szabadegyetem II. szemeszterének témája: Hass! Alkoss! Gyarapíts!

Botka László a fiatalokból álló hallgatóság előtt ismételten kijelentette, hogy az MSZP-t tartja Orbán Viktor kormányfő és a Fidesz egyetlen kormányzóképes alternatívájának. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az ajtaja továbbra is nyitva áll minden változást akaró politikai és civil szervezet előtt, mert pontosan tudja, a választási győzelemre akkor van a legnagyobb esély, ha a demokratikus baloldal egyetlen jelöltet indít a 106 egyéni választókerület mindegyikében. A szocialista politikus elmondta, a rendszerváltás után 18-19 évesen csatlakozott az MSZP-hez, amikor a párt népszerűségét 7 százalékon mérték és nem gondolták volna, hogy két éven belül kormányra kerülhetnek. Szerinte ezért a mostani választásokat sem szabad lefutottnak tekinteni, és erről győzte meg az utóbbi időszakban tartott országjáró körútja is, amelyen elmondása alapján több ezer olyan csalódott választóval találkozott, akik akár néhány hónap alatt is képesek lehetnek nem várt politikai átrendeződést előidézni.

Botka László kiemelte, most jött el az a pillanat, amikor helyre kell állítani az ország demokratikus berendezkedését, európai elkötelezettségét és igazságos működését. A magyar emberek döntő többsége ugyanis a mindennapokban megélt igazságtalanságokat látja a legnagyobb problémának ? mondta kifejtve, hogy azok ott vannak a munkahelyeken, ahol lényegében megszüntették a munka törvénykönyvét, az oktatási rendszerben, ahol új kasztrendszert épít ki a Fidesz, az egészségügyben, ahol csak az számít, kinek mennyi pénze van, valamint az előremenetelben, ahol nem a teljesítmény és a tudás, hanem a politikai lojalitás számít. Szólt arról is, hogy szerinte a magyarok többsége az Európai Unióban és nem a putyini Oroszországban képzeli el a jövőjét, a kormány pedig nem mond igazat, amikor túlzott baloldalisággal és liberalizmussal vádolja Brüsszelt, mert az uniós intézményekben korábban még soha nem volt annyi konzervatív, illetve kereszténydemokrata vezető, mint most.

Szóljon hozzá!