ZETApress

hírportál

Húszéves a Köztársaság-díjátadás

Húszéves a Köztársaság-díjazottakA Magyar Köztársaság kormánya fontosnak tartja, hogy díjazza azokat, akiknek jelentős és meghatározó szerepe volt a húsz évvel ezelőtti rendszerváltás történelmi eseményeiben. Ezért a 219/2009 számú, október 6-ai kormányrendeletével díjat alapított azoknak, akik tevékenységükkel hozzájárultak a békés magyarországi rendszerváltáshoz, így különösen a jogállami forradalom véghezviteléhez, illetve a szociális piacgazdaság megteremtéséhez.

A Húszéves a Köztársaság-díjban 23 fő részesült, a díjakat Bajnai Gordon miniszterelnök adta át az október 23-i nemzeti ünnepen. Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a Parlamentben ma azoknak adta át a díjakat, akik az október 23-ai ünnepségen nem tudtak megjelenni.

A kancelláriaminiszter Húszéves a Köztársaság-díjat adott át a békés rendszerváltásban kifejtett kiemelkedő szerepéért, Magyarország demokratikus fejlődéséért valamint a társadalom felemelkedéséért végzett áldozatos munkájáért Chikán Attila egyetemi tanárnak, volt miniszternek; Ferge Zsuzsa Széchenyi-díjas szociológus, akadémikus, egyetemi tanárnak; Jancsó Miklós Kossuth-díjas filmrendezőnek; Nyers Rezső közgazdásznak, volt államminiszternek, volt országgyűlési képviselőnek. A díjat fia, Nyers Rezső vette át.

A rendszerváltás a remény és a realitás párbeszédének folyamata, amely párbeszéd még napjainkban is zajlik, és egy több generáción átívelő beszélgetés lesz ez. A kitüntetettek munkássága révén közelebb kerültünk ahhoz, hogy megértsük múltunkat, jelenünket és egyben perspektívát adjunk az elkövetkező időszaknak. Húsz éves a köztársaság, húsz éve volt, hogy az évtizedeken át lehetetlennek gondolt változás áttörte a falat, és lehetőség nyílt a demokratikus folyamatok kibontakozására. A díjazottak tudásukat beépítették a köztársaság szellemébe, amely szellemet híven kell őriznie a jövő generációinak ? mondta el a kancelláriaminiszter.

A díjazottak személyére október 10-ig tehettek javaslatot a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek az 1989. október 23-a után megválasztott kormánytagok, országgyűlési képviselők és polgármesterek. A beérkező javaslatok alapján a ? hét miniszterből álló ? Kitüntetési Bizottság döntött arról, hogy ki az, aki átveheti a Húszéves a Köztársaság-díjat. A kitüntetettek egy kisplasztikai alkotást és egy, az adományozást igazoló okiratot kapnak, a díj pénzjutalommal nem jár ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Göncznél járt a miniszter | ZETApress

Szóljon hozzá!