ZETApress

hírportál

KÖSZ-pont Budán

A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) 2007 áprilisa óta látja el feladatát, tevékenysége során elsősorban a nemzetgazdaság fejlődése szempontjából kulcsfontosságú, nagy területre kiterjedő, esetenként több megyét érintő nagyberuházások (pl. gyorsforgalmi úthálózat, gáz- és egyéb energia-ellátási létesítmények, árvízvédelmi létesítmények, ipari, kereskedelmi létesítmények stb.) megelőző régészeti szakmunkáit, valamint a műemléki értékek kutatását és szakértői felmérését végzi el.

Bár a szakszolgálat már négy vidéki regionális iroda üzemeltetésével is végzi munkáját, a bővülő feladatkör, a növekvő megrendelői igények, valamint a feltárt területek nagysága, a leletek mennyisége miatt a jelenlegi infrastruktúra mindenképpen átalakítást igényel. Ennek eredményeképp jön létre Budapest XI. kerületében, a Daróci utca 3. alatt, a Magyar Honvédség egykori katonai textilellátó és ruházati raktárbázisa helyén a Szakszolgálat új bázisa, a KÖSZ-pont ? Régészeti központ és kalandpark.

A létesítmény méreténél és jellegénél fogva is Közép-Európa legnagyobb régészeti központjaként üzemel majd ? mondta el az új központot bemutató sajtótájékoztatón október 29-én az intézmény főigazgatója, Virágos Gábor. ? A 23 ezer m2-es területen fekvő épületkomplexumban a tudományos munkát speciálisan felszerelt helyiségek segítik, a leletek tárolására pedig a jelenkori műtárgyvédelem szempontjából egyedülálló rakterek állnak majd rendelkezésre, hosszú távon megoldva a régészeti emlékek tárolásának problémáját.

A logisztikai szempontok mellett ugyanilyen fontos, hogy a központ jelentős mértékben hozzájárul a régészet társadalmasításához is. A nagyközönség számára egy modern, interaktív látogatóközpont, kalandpark létesül, amely széles programkínálattal várja az érdeklődőket, változatos módokon ismertetve meg mindenkivel a szakmát, valamint régészeti és épített örökségünket. Emellett természetesen a KÖSZ-pont a tudományos tevékenységek kiszolgálására is alkalmas lesz.

Az új bázis nyitott intézmény lesz, a társintézmények, a szakma képviselői minden tudományos-szakmai igényt kielégítő adatbázist vehetnek igénybe, emellett a létesítményben oktatási célra kialakított helyiségek is rendelkezésre állnak majd ? tájékoztatott a főigazgató.

Molnár Gyula, a XI. kerület polgármestere elmondta, a KÖSZ-pont, mint intézmény és kulturális létesítmény jelentősen hozzájárul majd Újbuda fejlődéséhez. Dr. Somogyi Botond az Oktatási és Kulturális Minisztérium képviseletében a kulturális célú fejlesztések tökéletes példájaként jellemezte a létesülő bázist. Dr. Raczky Pál, az ELTE Bölcsészettudományi Kar Régészettudományi Intézetének igazgatója a tudományos eredmények népszerűsítésének lehetőségét emelte ki, melynek fontosságát Lőrincz L. László író, orientalista is hangsúlyozta.

Vásárhelyi Tibor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ingatlanvagyonért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta, bár felmerült annak lehetősége, hogy frekventált elhelyezkedése miatt eladják az ingatlant, azonban az értékesítési döntés meghozatala helyett a közcél biztosítása került előtérbe.

Szóljon hozzá!