ZETApress

hírportál

Gyermekrajzok a Római parton

Ésszerű közlekedés, hatékony gazdaságKözel 1200 alkotás érkezett a Mobilitási Hét kreatív pályázatára. Az NFM, az FM és az EMMI által meghirdetett Miénk a kötött pálya című pályázatra benyújtott legjobb alkotásokat értékes nyereményekkel jutalmazták a Római Kalandparkban a délelőtti díjátadó ünnepségen.

A lezárt Andrássy úton múlt szombaton megnyitott Európai Mobilitási Hét idei kreatív pályázata a kötött pályás közlekedés bemutatását tűzte ki célul. A gyermekek számára meghirdetett rajz- és fotópályázatra közel 1200 pályamunka érkezett, jelentős részben a határon túlról, főként Vajdaságból. A legsikeresebb műveket korcsoportokként kerékpárokkal, rollerekkel és egyéb csoportos nyereményekkel díjaztak.

? Nagy öröm számunkra, hogy évről évre egyre több gyermek vesz részt az Európai Mobilitási Hét keretében szervezett pályázaton, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy felhívjuk a fiatalabb generáció figyelmét az autómentes közlekedés lehetőségeire. Célunk, hogy az egészség megőrzése érdekében minél szélesebb körben használjuk a tömegközlekedési járműveket, biciklizzünk vagy sétáljunk ? mondta Boros Anita, az NFM vagyonpolitikáért felelős államtitkára feladatait is ellátó vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára.

? Környezetügyért felelős államtitkárként számtalanszor tapasztaltam, hogy a környezetvédelem, a környezettudatosság területén felelősen kell döntenünk, és sosem szabad szem elől tévesztenünk az elveinket és céljainkat, mert mindennek, amit teszünk, hosszú távú következménye van. Annak is, ha égve hagyjuk a lámpát, és annak is, ha energiatakarékos izzót csavarunk bele. Annak is, ha felelőtlenül vásárolunk, és annak is, ha tudatosan helyi termékeket teszünk a kosarunkba. Annak is, ha mindenhova autóval indulunk el, és annak is, ha inkább a sétát, kerékpározást vagy a közösségi közlekedést választjuk helyette ? emelte ki beszédében V. Németh Zsolt, az FM államtitkára.

? A beérkezett pályaművek rendkívül kreatívak voltak, külön öröm, hogy az alkotásokon egész osztályok és családok is együtt dolgoztak. A Köznevelésért Felelős Helyettes Államtitkárság minden alkalmat megragad, hogy a XXI. század elvárásainak megfelelően a fenntarthatóságra és környezettudatosságra is felhívja az iskolák és a tanulók figyelmét, ezért a jövőben is pályázati partnerként arra törekszünk, hogy minden köznevelési intézménybe eljuttassuk a pályázati felhívást ? hangsúlyozta Borosán Beáta, az EMMI osztályvezetője.

Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap egyre több emberhez juttatja el a környezetbarát közlekedés üzenetét. A nemzetközi eseménysorozat az önkormányzatokat fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére, a lakosságot pedig az autózás helyett a közösségi közlekedési eszközök használatára, kerékpározásra, gyaloglásra ösztönözi. A szemléletformáló kampányhoz idén minden korábbinál több, 213 hazai önkormányzat csatlakozott. A közreműködő települések számát összevetve ezzel az 51 résztvevő országból Magyarország a harmadik legjobb eredménnyel büszkélkedhet.

Szóljon hozzá!