ZETApress

hírportál

Tudásgyár épül Győrött

Az Új Magyarországi Fejlesztési Terv keretében, két pályázat (TIOP 1.3.1./1, 1.3.1./2) lezárásával 13 intézményben, összesen 55,5 milliárd forint értékű felsőoktatási fejlesztés valósulhat meg. A nyertes pályázók egyike a Győri Széchenyi István Egyetem, ahol a jármű- és közlekedésiparhoz kapcsolódó műszaki képzési és kutatási infrastruktúra fejlesztésére kerül sor.

A jármű- és közlekedésipar számára 6,5 milliárd forint uniós és hazai támogatással megépülő képzési és kutatási bázis ünnepélyes alapkőletételére 2009. október 30-án, pénteken került sor az egyetemi kampuszon a Tudomány Hetéhez kapcsolódva. A rendezvényen az egyetem és a város vezetői mellett ünnepi köszöntőt mondott Dr. Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter és Dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Az ünnepségen Molnár Csaba miniszter elmondta: ? Az ?oktatás? kifejezése már nemcsak tantermeket és tankkönyveket, továbbá felkészült oktatói gárdát jelöl, hanem beruházást a jelenbe és a jövőbe, verseny- és kezdeményezőképességet. A győri Széchenyi István Egyetem ezt felismerve a kutatás egyik fellegvárává nőtte ki magát. Egy vár, amelynek lakói megalapozhatnak egy generációról generációra megújuló fejlesztési stratégiát. Az itt ?előállított? tudás globális lesz, de a siker lokális: a győri egyetemi polgárok és oktatói gárda, továbbá Magyarország sikere.

Az intézmény által biztosított önerővel kiegészülve közel hétmilliárdos összköltségvetésű, három éves egyetemfejlesztési projekt célja egy európai színvonalú, környezete és a változások felé nyitott, az ipari, gazdasági szereplőkkel hatékonyan együttműködő, szolgáltató szellemű felsőoktatási intézmény kialakítása, illetve az ehhez szükséges infrastrukturális háttér megteremtése.

A fejlesztés elkezdésével az új tanév is zavartalanul elkezdődhetett, mivel a beruházás nem okoz gondot az egyetem mindennapi életében. Teljes funkciójában 2011-től vehetik használatba a hallgatók, az egyetem munkatársai, a vállalati partnerek és valamennyi érintett az új komplexumot.

A fejlesztés súlypontjai között szerepel a műszaki képzés minőségének emelése, az egyetem tudáspotenciáljának jelentős növelése, az egész életen át tartó tanulás korszerű feltételeinek megteremtése, kutatási-fejlesztési támogatás a vállalatok számára, ehhez korszerű kutatási infrastruktúra kiépítése, széleskörű mérnöki szolgáltatások kínálata, valamint integráció hazai és nemzetközi tudáshálózatokhoz ? adta tudtunkra a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!