ZETApress

hírportál

Hatékonyabb érdekvédelem külföldön

A konzuli védelemről szóló törvény módosításával ? a szolgáltató közigazgatás elvére való tekintettel ? a jogszabály az eddiginél jobban biztosítja a konzuli védelemhez fűződő alkotmányos alapjog érvényesülését. A kormány szerdai döntése hatékonyabbá teszi a konzuli jogalkalmazást és a konzuli segítséget, ugyanakkor elkerülhetőbbé válik a konzuli kölcsönnel való visszaélés, tudatta a kormányszóvivő.

A külföldön bajba jutott magyar állampolgárok érdekeinek hatékonyabb védelmét biztosítja, hogy a konzuli szolgálat igénybe veheti magánszemélyek, egyházak és karitatív szervezetek segítségét is. Emellett a konzuli érdekvédelmi eljárásokban egyértelművé válik a közigazgatási eljárásról szóló törvény joghatóságra vonatkozó szabályainak alkalmazása is.

A visszaélések visszaszorítása érdekében szigorodnak a bajba jutott magyar állampolgárok részére nyújtott konzuli kölcsön szabályai. Az anyagi segítség a jövőben is kizárólag a hazatérés elősegítését szolgálhatja. A konzul mérlegelheti, hogy az illető önhibájából vagy önhibáján kívül került ilyen helyzetbe, és csak a valóban rászorulók részesülhetnek kölcsönben.

A konzul kétszáz eurót adhat saját hatáskörében, ami általában fedezi a bajba jutottak hazautazását. Több esetben történt visszaélés oly módon, hogy egyes állampolgárok szükséghelyzetet tettetve autóútjuk benzinköltségét finanszíroztatták a konzulátusokkal, vagy ha egy ország konzulátusánál kérelmüket elutasították, más országokban folyamodtak segítségért. A konzuli kölcsönök nagyságrendileg évente tízmillió forintot tesznek ki, ennek nagy részét az érintettek nem fizetik vissza. A kormány szándéka a szigorításokkal a hasonló esetek megelőzése.

Egyszerűsödik a magyar műszaki termékek ellenőrzését és megfelelősségét vizsgáló szervezetek bejelentése

A kormány szerdai döntésével egyszerűbbé, korszerűbbé és gyorsabbá válik a műszaki termékek ellenőrzésével és megfelelősségével foglalkozó magyar szervezetek európai uniós regisztrációja. A mostani rendeletmódosítással lehetővé válik, hogy a műszaki termékek megfelelését vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek hivatalos bejelentését, akkreditációját egy erre a célra kifejlesztett internetes rendszeren keresztül küldjék el az Európai Bizottságnak és a többi uniós tagállamnak.

Jelenleg a brüsszeli magyar állandó képviselet közvetítésével, papíralapon történik az adatok továbbítása. A szerdán elfogadott rendeletmódosítás a műszaki ellenőrzéssel foglalkozó hazai szervezet működését könnyíti meg, de a hasonló uniós vállalkozások is könnyebben, az internet segítségével juttathatják el majd akkreditációjukat Magyarországra. A rendeletmódosítást követően a hazai szervezeteknek nőhet a versenyképessége a tanúsító szervezetek uniós piacán, hiszen az értékelést végző szervezetek munkájába gyorsabban bekapcsolódhatnak, és így növekedhet a cégek jövedelmezősége is, adta hírül a szóvivő.

Miniszterelnöki megbízott a záhonyi térség fejlesztéséért

A miniszterelnök javaslatára a kormány szerdán elfogadta Kálnoki Kis Sándor megbízását a záhonyi térség különleges gazdasági övezetének fejlesztésével kapcsolatos kormányzati tevékenységének irányítására. A záhonyi térség az Európai Unió egyik fontos gazdasági kapuja kelet felé, egyben Magyarország számára is meghatározó szerepet tölt be a keleti gazdasági kapcsolatokban, továbbá könnyen kihasználható gazdasági fejlődési adottságokkal rendelkezik.

A kormány augusztusban elfogadott határozata értelmében a gazdasági és közlekedési miniszter feladata volt, hogy gondoskodjon a Záhony és térsége fejlesztési programért felelős szervezet kijelöléséről. A szakminiszter ezen szervezet vezetőjének javasolta Kálnoki Kis Sándort, aki a jövőben miniszterelnöki megbízottként folytatja munkáját. A miniszterelnöki megbízott feladatát január 1-jén kezdi meg, kinevezése két évre szól. Feladatai ? többek között ? a Záhony Különleges Gazdasági Övezet fejlesztési feltételeinek meghatározása, és arról előterjesztés készítése a kormány részére, a fejlesztések kormányzati végrehajtásának elősegítése, a térség gazdasági fejlődésének előmozdítása, a kormányközi kapcsolatok segítése, illetve az övezet fejlődését segítő operatív tevékenység.

A miniszterelnöki megbízott munkája hozzájárul Záhony és környékének kiemelt gazdasági-logisztikai térséggé fejlesztéséhez, amelynek eredményeképpen nő a térség tőkevonzó képessége. A fejlesztések révén a foglalkoztatási kilátások javulnak és lehetőség nyílik arra, hogy az itt működő kis- és középvállalkozásokat bekapcsolják a beszállítói hálózatba. Kálnoki Kis Sándor és négyfős titkárságának anyagi és szervezeti működését, valamint az egyes operatív feladatok szakmai hátterét a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. biztosítja majd.

Szóljon hozzá!