ZETApress

hírportál

Nem megoldás a feldarabolás!

Kunhalmi ÁgnesAz MSZP szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) feldarabolása 59 kisebb egységre továbbra is koncentrációt és centralizációt jelent az oktatási rendszerben ? mondta Kunhalmi Ágnes, a Kulturális bizottság alelnöke a Képviselői Irodaház előtti délelőtti sajtótájékoztatóján.

A szocialista képviselőnő elmondta, hogy amíg a központosított logika nem szűnik meg, addig teljesen mindegy, hogy a Kliket hányfelé darabolják, a rendszer továbbra sem lesz működőképes. A Fidesznek meg kell értenie, hogy addig, amíg nem adják vissza az iskolák autonómiáját, és nem lesz az intézményeknek saját költségvetésük, a rendszer rosszul fog működni.

Az ellenzéki politikus jelezte, a jövő évi költségvetésben még nincs benne az 59 Klik létrehozása, és az, hogy jövő év elején már működtetni akarják a kisebb tankerületi központokat, azt mutatja, hogy rohamtempóban, fejetlenül, szakmai koncepció, hatástanulmányok nélkül vágott bele a kormány az átalakításba. Az MSZP szerint hiba az is, hogy az önkormányzatokat megfosztották az oktatás igazgatásától, a totális államosításból problémák lesznek. Szerinte létezik az az arany középút, van olyan okos rendszer, ahol az állam és az önkormányzatok képesek együtt igazgatni az iskolákat.

Kunhalmi Ágnes a tankönyvekről szólva elmondta, újra kell alkotni a piaci alapú tankönyvfejlesztést, el kellene felejteni a központosított tankönyveket, továbbá a digitális tartalomfejlesztésre kellene áttérni az iskolákban. A rövidített tanórák kapcsán úgy vélte, hogy a 30 perces órákat az alsósok 1. és 2. osztályában már régóta alkalmazzák a pedagógusok, így a Fidesz lerágott gumicsontként próbálja ezt a módszert újdonságként eladni! A lexikai tudás mellett emelni kellene a kreatív órák számát, fele-fele arányban meghatározva a lexikális tudást adó és a kreatív órák arányát.

Kunhalmi Ágnes a brit sajtóban hétfőn megjelenő kormányzati hirdetés kapcsán úgy vélte, az, hogy ma Magyarország és az Európai Unió egésze EU-szkeptikus klímában van, nagymértékben a Fidesz és az Orbán-kormány politikájának köszönhető. Az a gáncsoskodás, az a szkepticizmus, az oroszok felé fordulás, Orbán Viktor menekültpolitikája mind azt sugallta, hogy arra az EU-ra nincs szükség, ahová a magyarok nagy többsége akart csatlakozni! ? fogalmazott hozzátéve, hogy be kell fejezni a kettős beszédet! Nem lehet egyszerre az euroatlanti térség mellett kampányolni és csatlakozni újra Oroszországhoz! Az MSZP határozott véleménye az, hogy a briteknek bent kell maradniuk az unióban! ? mondta az MSZP budapesti elnöke.

Szóljon hozzá!