ZETApress

hírportál

Szimulátoron kontrollálnak

Miniszteri szemleMa délben átadták a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. háromdimenziós toronyszimulátorát a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, melyet az irányítók képzéséhez használnak majd. Az átadással egyidejűleg a Légiforgalmi Szolgálat és a Honvédelmi Minisztérium stratégiai megállapodást kötött egyebek mellett a polgári és katonai irányítóképzésben való hatékonyabb együttműködésről.

A 180 fokos, háromdimenziós képi megjelenítésre képes szimulátor jelenleg három polgári (Budapest, Sármellék, Debrecen), illetve három katonai (Szolnok, Pápa, Kecskemét) és egy fiktív repülőtér teljes vizuális és funkcióbeli szimulációját tudja ellátni. Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója szerint a katonai és polgári légiforgalmi együttműködésnek több évtizedes hagyománya van, négy éve a szakszolgálat képezi a katonai irányítókat, és az új szimulátorban is folytatják a közös szakképzést.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az átadáson azt mondta, a HungaroControl egyre fontosabb szereplővé válik a nemzetközi polgári és katonai légiforgalmi irányításban, és példaként említette, hogy a magyar szakszolgálat végzi a koszovói magas-légtérirányítását Budapestről. Hangsúlyozta továbbá, hogy a légi-navigáció szuperszonikus sebességgel fejlődik, de a magyar szakemberek ezzel lépést tudnak tartani.

Simicskó István honvédelmi miniszter beszédében azt hangsúlyozta, a szaktárca feladata az ország védelme földön, vízen és levegőben is, és szükség van a repülésbiztonság minél magasabb szintű kiszolgálására, a képzés minőségének fejlesztésére. A Honvédelmi Minisztérium és a HungaroControl közötti együttműködéssel kapcsolatban kiemelte, hogy ennek köszönhetően több és jobban felkészült szakembert tudnak képezni, ezzel hozzájárulva a biztonság növeléséhez.

Szóljon hozzá!