ZETApress

hírportál

Krokodilnász a tó közepén

Új krokodilház nyílt meg ma délelőtt az Állatkertben a Pálmaház szomszédságában. A nemzeti színű szalagot az intézet korábbi és jelenlegi főigazgatója, Zugló polgármestere és a főváros főpolgármestere vágta át. S hogy miért hívták meg a korábbi főigazgatót is a rendezvényre? Mert néhány éve ő lett a környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

A krokodilház a Gall és Társai Építésziroda tervei alapján készült. Gödöllőiek végezték a kivitelezést, fótiak az ácsmunkát. Az épület ötven köbméternyi fából készült és nádtetős. Ilyen háznak a Kis-Balatonon, egy természetvédelmi területen kellene állnia, mondta avatóbeszédében a miniszter.

A 109 négyzetméteres építmény kivitelezéséhez nem kevés pénz is kell. A kilencvenmillió forintot teljes mértékben az Állatkert állta, melyből 23 millió az állampolgárok személyi jövedelemadójának egy százalékaként felajánlott összeg volt.

A Nagytó partján már az ezerkilencszázas évek elején is állt egy krokodlház, melyet Kós Károly és Zrumeczky Dezső tervezett. Ezt 1934-ben lebontották, s ezt építették most újjá az eredeti tervek alapján. A munkát korabeli fényképek is segítették.

A krokodilház két medencéje közül a külső hatvan, míg a belső 45 négyzetméteres. Az előbbi sekélyebb vizűt csak nyáron használják a hüllők, míg a másfél méter mély fűtött vizű belsőben télen is jót lubickolhatnak. A látogatók nem csak a karzat magaslatából, de mintegy a víz alól is betekinthetnek a krokodilok életébe egy három centi vastag ragasztott üvegen át.

A közeljövőben lesz is látnivaló. A három méternél is hosszabb Öcsi nevű fiúhoz a két és fél méter hosszú Panni lány érkezik. A 39 éves vőlegény egyelőre csak az üvegen keresztül ismerkedhet menyasszonyával, s a gondozók döntik majd el, hogy mikor lehetnek végre egymáséi. Van már egy pár a Pálmaházból átköltöztetett krokodilok között: a hatvanadik életévéhez közeledő Samu lány, és hűséges társa, Ali. Úgy neki, mint Panninak a korát nem sikerült megtudnunk. Az sem derült ki a vallatáskor, hogy egy éltes hölgy miként lehet Samu?

S miért érdemes mihamarabb megnézni az új Krokodilházat? Mert év végéig féláron lehet mindenhová bemenni. Egy felnőttjegy hétszáz forintba, egy diák- vagy nyugdíjas jegy 550-be, egy gyerekjegy 475-be, míg egy családi jegy két felnőttnek és két gyermeknek 2250 forintba kerül. A délutáni jegyet viszont a kedvezmény idejére megszüntették. A Krokodilház melletti Pálmaház ? Akvárium további kétszáz forintért látogatható az állatkerti belépőjegyen felül.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Állatkerti séta

Szóljon hozzá!