ZETApress

hírportál

Féléve dolgozik a kormány

Lendvai IldikóA válságkezelő kormány fél éve van hivatalban. Az MSZP hat hónappal ezelőtt vállalta, hogy a válság elleni védelem élére áll. Azt akartuk, hogy a magyar családok, a vállalkozások, a munkahelyek nagyobb védelmet élvezzenek a gazdasági válság legsúlyosabb csapásaival szemben, újból megerősödjön az ország iránti bizalom, és a kormány mielőbb megteremtse a gazdasági növekedés feltételeit ? tudatta Sajtószolgálatuk.

Magyarország fél évvel ezelőtt elindult a válságból kivezető úton. Mára stabilizálódott a forint. Az elmúlt hónapokban a piacok bizalma elkezdett visszatérni Magyarország iránt. A külföldi befektetők ma harmadannyira látják kockázatosnak Magyarországot, mint néhány hónappal ezelőtt. A tavaszi 310 forint közeli szintről mára 270 körül alakul a forint-euró árfolyam. Ennek hatására több mint 400 milliárd forinttal csökkent a magyar családok hitelállománya.

A válságkezelés eredményei már látszanak, de a legújabb kori történelem második nagy gazdasági világválsága nem ért véget. Amíg a magyar munkahelyek, a magyar családok nincsenek biztonságban, a védelem szervezését és a takarékos gazdálkodást biztosítani kell. Az MSZP keményen fellép a válság ellen, de segít azokon, akiket a válság sújt.

Az MSZP és a kormány legfontosabbnak a munkahelyek védelmét tartotta. A válságkezelő kormány 1400 milliárd forintos vállalkozáserősítő és munkahelyvédő programot indított. Az építőipar megsegítésére 1800 milliárd forintos külön beruházási program indult, így ebből a keretből több mint 600 jelentős beruházást lehet megindítani.

A válság ellen védeni kellett a lakáshiteleseket is. A Kormány lakáshitel-támogatási programot dolgozott ki, amelyet az Európai Bizottság is jóváhagyott. A program áthidaló kölcsönökre vállal kezességet, amelyekből a tulajdonosok ? legfeljebb két éven keresztül ? az eredeti lakáscélú kölcsön havi részleteinek egy részét törleszthetik.

Az MSZP nem tűri, hogy a válságban bárki visszaéljen helyzeti előnyével. Szeptember 16-án a kormány 13 bankkal és a pénzügyi felügyelettel aláírta a banki magatartási kódexet. A magatartási kódex, a bankok egyoldalú erőfölényével szemben ad védelmet az ügyfeleknek.

Az MSZP kezdeményezésére a kormány elfogadta az úgynevezett szolidaritási csomagot, amelynek keretében átmeneti, gyors segítséget kíván adni az alacsonyabb jövedelmű, elsősorban gyermekes családoknak, valamint a nyugdíjasoknak. Létrehozta a krízisalapot. Az MSZP ragaszkodott ahhoz, hogy a szolidaritási csomag keretében megmaradjon a 65 év felettiek ingyenes utazási kedvezményét.

Az állam magán kezdte a takarékoskodást. A Bajnai-kormány a miniszterek fizetését 15 százalékkal csökkentette, felkérte az állami tulajdonú cégek vezetőit, hogy bruttó jövedelmük 2 millió forint feletti részét ajánlják fel az arra rászorulóknak. Felére csökkentek az állami tulajdonú cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági tagságával járó költségek, megszűntek a miniszterelnöknek, a minisztereknek és államtitkároknak adható jubileumi jutalmak, csökkentek a külföldi napidíjak.

A válságkezelés eredményei azért lehetnek tartósak, mert volt bátorságunk és koncepciónk a nagy rendszerek átalakítására, és fenntarthatóvá tételére. A nyugdíjrendszer hosszú távú biztonságának megőrzése és a foglalkoztatás növelése érdekében döntött a kabinet: a nyugdíjkorhatár fokozatos 65 évre emeléséről, a 13. havi nyugdíj felfüggesztéséről. Amint azonban a gazdaság újra megfelelő mértékben növekszik, úgy a nyugdíjasok és a közszférában dolgozók egyaránt a növekedés nagyságától függő prémiumban részesülnek.

Átalakult a családtámogatási rendszer. Ezzel párhuzamosan elindult minden idők legnagyobb bölcsőde- és óvodafejlesztési programja. A munka becsületének visszaállítása érdekében a módosítottuk az adórendszert. Az adórendszer átalakításával az jár jobban, aki dolgozik. Többen, de kevesebbet adóznak majd, tízből 9 polgár jövedelme a legalacsonyabb kulcs alá fog tartozni jövőre. Egy átlag körül kereső magyar munkavállaló másfél havi fizetéssel többet vihet majd haza 2010-ben hasonló bruttó bér mellett.

A vállalkozások munkavállalók után fizetendő járuléka öt százalékponttal csökkent. Az intézkedések hatására jövőre mintegy 400 milliárd forinttal több marad a vállalkozásoknál, így könnyebben lehet munkát kínálni és vállalni.

A Rend és Biztonság közbiztonsági program keretében: szerződéses rendőröket állítunk szolgálatba, 50%-kal több lesz a rendészeti középiskolás; létrejön a településőrség; háromszor annyi támogatást kapnak a polgárőrök; hazai és uniós forrásokból a kormány megduplázza a térfigyelő-kamerák számát ? értékelte az elmúlt félévet Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke.

Szóljon hozzá!