ZETApress

hírportál

Nyugdíjemelésről döntött a kormány

A kormány mai ülésén döntött a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások 2007. januári emeléséről. Ez alapján a nyugdíjak, az átlagot tekintve, jövőre megőrzik a vásárlóerejüket. A törvényi előírásoknak megfelelően kiszámolt jövő évi nyugdíjemelés mértéke négy százalék lesz. Ez átlagosan mintegy havi 2600 forinttal több nyugdíjat biztosít, a legkisebb öregségi nyugdíj összege pedig 26.830 forintra nő.

Bár erre semmi sem kötelezi, a kormány ugyanekkora mértékben emeli a nyugdíjszerű szociális ellátások összegét is az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően. Ez átlagosan havi 1160 forint többletjövedelmet jelent az érintettek számára. Az emelés fedezetét a központi költségvetés biztosítja, a nyugdíjemelés 97 milliárd, a nyugdíjszerű szociális ellátások emelése 4,2 milliárd forint költségvetési kiadással jár.

A szokásos éves emelésen felül azonban többletemelést kapnak azok, akik a legrosszabb helyzetben vannak. A kormány ugyanis ígéretéhez híven folytatja az ötéves igazságossági nyugdíjprogramot, ami 2007-ben két nagy társadalmi csoportot érint. Az özvegyi nyugdíjra jogosultak a szokásos éves emelésen felül további mintegy tíz százalékos emelésre számíthatnak.

A másik csoportba azok tartoznak, akik saját jogon kapnak nyugdíjat és 1988. előtt vonultak nyugalomba. Ebben a körben az emelés mértéke attól függ, hogy ki hány évet dolgozott, és hogy nőről, vagy férfiról van-e szó. A számítás ezért bonyolult, de ez akár 11,5 százalékos emelést is jelenthet a legrosszabb helyzetben lévőknek. Összességében ez ötszázezer öregségi és 180 ezer rokkantsági nyugdíjast érint, s nekik összesen mintegy 28-30 milliárd forint többletnyugdíjat biztosít.

Pert indít a kormány az Európai Bíróságnál a kukorica intervenciós szabályozása miatt

A kormány keresetet nyújt be az Európai Közösségek Elsőfokú Bíróságához a hazai gabonatermelőket hátrányosan érintő, november 1-jétől alkalmazandó európai uniós rendelet megsemmisítése érdekében.

A kormány mai ülésén döntött a kereset benyújtásáról. Az Európai Bizottság által október 18-án elfogadott rendelet ugyanis úgy módosította a kukorica intervenciós minőségi követelményeit, hogy azzal jelentős és indokolatlan hátrányt okozott a magyar gabonatermelő gazdáknak.

Gyurcsány Ferenc október 10-én levélben fordult José Manuel Barrosóhoz, és kérte a rendelet kihirdetésének felfüggesztését, illetve visszavonását. Hazánk már a levél megírásakor kilátásba helyezte: ha a magyar gazdákat hátrányosan érintő rendelkezés hatályba lép, Magyarország az Európai Bírósághoz fordul.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban dolgozó szakmai csoport érveire támaszkodva az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a Külügyminisztériummal együttműködésben elkészítette a peranyagot, amit ? az ügy jelentősége miatt ? mai ülésén a kormány is megtárgyalt. A kormány által ma jóváhagyott keresetet a Külügyminisztérium a napokban benyújtja az Európai Bírósághoz.

Szóljon hozzá!