ZETApress

hírportál

Törvényjavaslat a civilektől

Alexa NoémiTiszta lapot ajánl a pártoknak a Transparency International és a Freedom House a 2010-es kampányhoz. Ellenőrzött kampányszámla, rövidebb kampányidőszak, piaci árakhoz közelítő, megemelt költségvetési plafon.

A fentiekben foglalható össze röviden a Freedom House Europe és a Transparency International Magyarország által csütörtökön Budapesten bemutatott kampányfinanszírozási törvénymódosítási javaslat, melyet civil javaslatok, valamint a parlamenti pártok által elfogadott kompromisszumok alapján készített a két szervezet. A módosítási javaslatot e-mailben küldték el a parlamenti frakciók vezetőinek.

A kampányfinanszírozásról szóló törvény módosítását indítványozza a Freedom House Europe és a Transparency International Magyarország ? a civil szervezetek az általuk írt törvényjavaslatot a budapesti Parlament Caféban tartott sajtótájékoztatón tegnap mutatták be. ? Közismert tény, hogy a pártok minden választási kampány alkalmából átlépik a törvényben meghatározott, képviselőnként költhető egymilliós határt, mégsem történt érdemi lépés a törvényalkotók részéről e korrupcióra és befolyásolásra lehetőséget adó helyzet felszámolására ? mondta el a sajtótájékoztatón Alexa Noémi, a Transparency International vezetője.

Alexa szerint ? akivel nyáron tudósítónk interjút készíthetett ? a széles körű civil és szakértői egyeztetéssel, és részben eddig benyújtott javaslatok felhasználásával készült törvénymódosítási javaslat lehetőséget ad a pártoknak, hogy tiszta lappal induljanak neki a 2010-es választási kampánynak.

A Freedom House Europe igazgatóhelyettese úgy fogalmazott: A jelenlegi kampányfinanszírozási rendszer átláthatatlan és politikai korrupcióra ad lehetőséget, ami alapjaiban ássa alá a demokratikus intézményrendszerbe vetett állampolgári bizalmat. Molnár Bálint szerint kutatások bizonyítják, hogy a megoldatlan párt- és kampányfinanszírozást tartja a legtöbb hazai és külföldi szervezet a magyarországi korrupció legfőbb okának. Hozzátette, felelőtlenség lenne nekivágni a 2010-es választásoknak a jelenleg hatályos szabályozással, hiszen borítékolható, hogy a pártok ismét nem lesznek képesek betartani a törvény előírásait. A kezdeményezés célkitűzéseit a köztársasági elnök támogatja.

Magasabb plafon, átláthatóbb költések

A piaci realitásokhoz közelítve, a civil szervezetek a mai kampányköltési limitet megemelnék ? jelöltenkénti egymillió forintról ötmillióra, ezzel egy időben bevezetnék a kampányszámla intézményét, ahol az összes kampánnyal kapcsolatos költés követhetővé válhat a kijelölt ellenőrzési szervek számára. A civilek elsősorban továbbra is az Állami Számvevőszéket javasolják a feladat elvégzésére, amelynek jogosítványait a tervezet kibővítené és javasolja további erőforrások biztosítását is a szervezet részére.

A Transparency International és a Freedom House a sajtótájékoztatón egy számítógépről élőben küldték el a törvényjavaslatot a parlamenti pártok frakcióvezetőinek. A javaslat nem vállalkozik ugyan a pártfinanszírozás kérdéseinek teljes körű rendezésére, de kísérletet tesz a kampányfinanszírozás átláthatóvá, és ellenőrizhetővé tételére. Mint elmondták, az őszi törvényhozási időszak az utolsó lehetőség arra, hogy a képviselők bepótolják az elmúlt évek mulasztásait és megszavazzák a törvénymódosítást. A pártoknak két hét áll rendelkezésükre, hogy észrevételt tegyenek a tervezettel kapcsolatban.

A kampányfinanszírozási törvényjavaslat kulcspontjai

Kampányszámla: A választási kampányokban elkölthető összeg felső határa a jelenlegi összeg ötszörösére emelkedik. Ez reálértéken a költési határ megduplázását jelenti. A pártok a kampánnyal kapcsolatos kiadásaikat az Állami Számvevőszéknél vezetett számláról fizethessék. A számlaadatokat az ÁSZ honlapján is közzé kell tenni. Az elszámoltatási rendszernek ki kell terjednie a pártok kampányait segítő egyesületekre, alapítványokra, sőt magánszemélyekre és cégekre is. Szigorú és átfogó szankciórendszert kell bevezetni a költési és számlaszabályok megsértésének esetére.

Rövidebb és átlátható médiakampányok: Az új kampányfinanszírozási rendszerben a médiumok által a politikai szereplőknek adható kedvezmények egységes szabályozására, vagy a kedvezmények teljes tiltására van szükség. A kampányidőszakban politikai hirdetésnek helyt adó médiumoknak a választás napját követő 30 napon belül nyilvánosságra kell hozniuk az ilyen forrásból származó bevételeiket. Csak a választásokat megelőző 21 napban lehet elektronikus médiában politikai hirdetéseket közzétenni.

Valódi ellenőrzés a pártok felett: Az ÁSZ vizsgálatait ki kell terjeszteni a pártok üzleti vállalkozásaira, alapítványaira és ifjúsági szervezeteire. Létszámában és felkészültségében is szükséges az ÁSZ, a helyi és országos választási bizottságok intézményének megerősítése. Az állami támogatásból részesülő pártok kétévenként sorra kerülő vizsgálatát éves ellenőrzésre kell változtatni, s meg kell teremteni a lehetőséget a soron kívüli vizsgálatra. A pártok egy hónappal a vizsgálat előtti értesítésének gyakorlatát be kell szüntetni.

Rövidebb kampányidőszak: Magyarországon is szükséges a kampányidőszak pontos időkeretének meghatározása, s ezen belül a rövidebb kampány irányába ható szabályozás bevezetése. A javaslat a 60 napos kampányidőszak bevezetését ajánlja. A hivatalos kampányidőszakon kívül minden, pártokhoz kapcsolódó hirdetést egyöntetűen tiltani kell.

Átláthatóbb bevételek: Magánszemélyek és jogi személyek is nyújthatnak támogatást a jelöltek és a jelölteket állító intézmények számára. A cégek egy kampányban maximum ötmillió forintot, a magánszemélyek pedig maximum kétmillió forintot költhetnének kampánytámogatásra.

Freedom House Europe

Az FHE a Freedom House európai központjaként 1995 óta dolgozik az emberi jogok, a demokrácia és a civil társadalom védelme, erősítése és támogatása érdekében világszerte, elemző kiadványokon, széleskörű és aktív ügyképviseleten, tréningeken és egyéb innovatív projekteken keresztül. A Freedom House Europe által kiadott Nations in Transit című kötet a szervezet átfogó éves tanulmánya Közép és Kelet Európa és a volt Szovjetunió huszonkilenc volt kommunista államának demokratikus intézményrendszerének működéséről.

A Nations in Transit értékeli az országok választási rendszerét, civil társadalmának helyzetét, a média függetlenségét, a központi és helyi kormányzás teljesítményét, a korrupció helyzetét, illetve a jogi kereteket és bíráskodás függetlenségét. A Freedom House Europe, a Transparency International Magyarországgal közösen, 2008 májusa óta folytat kampányt és szakmai munkát a párt- és kampányfinanszírozás átfogó reformja érdekében.

Transparency International Magyarország

A TI nemzetközi korrupcióellenes szervezet, melynek célja átlátható és számon-kérhető viszonyok megteremtése a közpénzek elköltése során. A TI munkamódszere a pozitív hozzáállású együttműködés a köz-, az üzleti és s civil szféra legszélesebb körével. Magyarországon 2006 vége óta, önkéntes civil kezdeményezés hatására működik TI tagozat. A hazai iroda kiemelt feladatának tartja a közbeszerzések tisztaságának biztosítását, a kampányfinanszírozás átláthatóvá tételét, valamint a visszaélésekről informáló közérdekű bejelentők védelmét.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kiszállnak a civilek | ZETApress

Szóljon hozzá!