ZETApress

hírportál

Kiszállnak a civilek

Freedom HouseA kampány monitorozására fókuszálnak 2010-ben a civilek. A Transparency International és a Freedom House a parlamenti pártoktól érkezett reakciókat követően eldöntötte, hogy a továbbiakban nem kíván részt venni a kampányfinanszírozással kapcsolatos sikertelen egyeztetések folytatásában.

A kampányfinanszírozási reformjavaslatot jegyző két civilszervezet jövőre kiemelt figyelemmel követi a pártkampányokat, és nyilvánossághoz fordul, ha finanszírozással kapcsolatos visszaéléseket tapasztal. Azt követően, hogy a Fidesz nem reagált érdemben a Transparency International és a Freedom House által korábban bemutatott kampányfinanszírozási reformjavaslatra, a két civil szervezet úgy döntött, hogy a továbbiakban nem vesznek részt a pártok közötti egyeztetésekben ? közölte ma a két szervezet.

Mint ismert, a Transparency International és a Freedom House október 8-án mutatta be a nyilvánosság számára a kampányfinanszírozás reformját szolgáló törvényjavaslatot, melyet részben korábbi javaslatokból állítottak össze. A kezdeményezés célkitűzéseit Sólyom László köztársasági elnök is támogatja.

A módosítás célja, hogy megszüntesse a jelenlegi törvény által megszabott, képviselőjelöltenként költhető egymilliós limit és a tényleges költések közötti ? gyakran tízszeres ? különbséget. A politikai korrupció megszüntetésére és az átláthatóságra törekvő javaslat bevezetné a kampányszámla intézményét is, melyet az Állami Számvevőszék ellenőrizne, és amely az átláthatóság mellett a kampányköltségek jelentős, akár 50%-os csökkentéséhez is hozzájárulna.

A törvényjavaslat bemutatását követő napokban az MDF, az MSZP, az SZDSZ nyilvánosan jelezte, hogy kész megszavazni azt az Országgyűlésben. A Fidesz-KdNP a hétvégén saját törvényjavaslatot mutatott be. Mivel a javaslat egyes pontjai választójogi és alkotmányossági kérdéseket vetnek fel, a két szervezet szerint komolyabb szakmai egyeztetést igényelnek, mint amire a jelenlegi helyzetben lehetőség van. Az FH és a TI álláspontja szerint az általuk előkészített javaslat továbbra is lehetőséget kínál a kampányfinanszírozási rendszer átláthatóvá tételére.

Szigorú monitorozásra készülnek

Bölcs és bátor döntés lett volna a parlamenti pártok részéről, ha a szakmailag egyébként nem kifogásolt civil javaslatot megszavazzák, és ezzel megszüntetik a korrupció melegágyát. Most, hogy ez nem sikerült, nem látjuk értelmét a további egyeztetéseknek, hanem felkészülünk a kampány szigorú monitorozására ? mondta a bejelentés kapcsán Alexa Noémi, a TIM ügyvezetője.

Sajnáljuk, hogy a pártok végül úgy vágnak neki a 2010-es választásoknak, hogy a jelenleg hatályos szabályozás mellett várhatóan ismét átlépik a törvényben megszabott költési határokat ? mondta Molnár Bálint. Az FHE igazgatóhelyettese szerint a várható visszaélések akár alkotmányos és legitimációs problémákat is felvethetnek majd a választásokat követően.

Szóljon hozzá!