ZETApress

hírportál

Nyugodt megemlékezések a nemzeti gyásznapon

Tegnap este a Hősök terén befejeződött az ünnepségsorozat, mellyel az 1956-os 13 őszi napra emlékeztünk. A rendőrség által tökéletesen lezárt területen nem voltak beszédek, csak csendes fejbólintás jelezte, hogy Köszönet a szabadság hőseinek! Az október 23-i emlékműavatással ellentétben most az államfő is megjelent. Nem csak ő, de a házelnök és a miniszterelnök is elhelyezte a kegyelet virágait. Az egész nap is hasonló nyugalomban telt, s békésen fejeződtek be az ünnepségek.

A megemlékezések már reggel megkezdődtek a szomszédos Ötvenhatosok terén. Előbb a kormányfő, majd az MDF elnök asszonya helyezte el virágait a 23-án felavatott emlékműnél. Úgy a kormányfő, mint az államfő ellátogatott a Rákoskeresztúri Újköztemetőbe is, hogy ott is leróják ? igaz nem egyszerre ? kegyeletüket. S ha már Kőbányán járt az államfő, nem mulasztotta el a látogatást a Kisfogházban sem. S tette mindezt azok után, hogy délelőtt még kitüntetéses doktorokat avatott a Semmelweis Egyetem Vas utcai Egészségügyi Főiskolai Karán.

Emléktáblák az Országházban

A Parlament főemeleti 61-es termét tegnap Nagy Imréről, egykori lakójáról nevezték el, s emléktábláját is elhelyezték a falon. Kegyelmet nem kérek! ? olvashatjuk rajta legendás szavait. Az a közeli parlamenti helyiség is emléktáblát kapott, ahol az ?56-os események idején a Kossuth Rádió Stúdiója működött. Innen mondta a kormányfő a nemzetnek 1956. november negyedikén hajnali öt óra húsz perckor, hogy Csapataink harcban állnak. Itt beszélt előző este a felsőpetényi kastélybörtönéből kiszabadított Mindszenty József bíboros hercegprímás is, melyről egy másik emléktáblán olvashatunk.

Délután kettőkor a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban 13 nemzetőr kapta meg a már ötven évvel korábban esedékessé vált jelvényét. Ezt már 1956. november 4-én a mellükre kellett volna tűzni, de aznap jöttek be az oroszok, így az aktus elmaradt. Csak hárman kaptak ilyen jelvényt akkoriban, s ezekből mára szerencsére egy megmaradt. Ez szolgált mintául a mostanra elkészített további 13 darabhoz.

Egy órával ezután a Kerepesi temető 21-es parcellájában emlékfalat avattak közjogi méltóságaink. Itt Boross Péter egykori miniszterelnök beszélt. Az emlékfal 1621 nevet tartalmaz, többségük ártatlan civil áldozat. 791-en nyugszanak közülük a Kerepesi temetőben, a többiek a 13 fővárosi temető valamelyikében. Ez utóbbi helyeken is emléktáblákat helyeztek el az 56-os áldozatokért.

Megszegte orvosi esküjét a traumatológus

Tegnap derült ki, hogy az egyik baleseti sebész nem látta el az október 23-i tömegoszlatásban megsérült rendőrt, mert az elveivel összeegyeztethetetlennek tartotta volna azt. Ellene segítségnyújtás elmulasztása miatt eljárás indult. Már a sérültek adatainak ki nem adásakor is látszott, hogy a kórházak inkább a tüntetőkkel, mint a rendőrökkel vannak, de ilyen súlyos szembefordulás a kötelességüket végző rendőrökkel az egészségügyi dolgozók részéről eddig nem történt. Mivel sem a TAJ kártya, sem a személyi igazolvány nem tartalmaz a munkahelyre vonatkozó adatokat, jobban teszik a rendőrök, ha legközelebb valamilyen civil foglalkozást hazudnak a kórházi ellátáskor.

Négy órakor indult el a Terror Háza Múzeumtól a FIDESZ fáklyás menete az Astoriáig. Ők ezzel az október 23-i rendőri fellépés vétlen elszenvedőire emlékeztettek. Nem kértek rendőri védelmet, saját biztonsági szolgálatukban jobban megbíztak, s a provokátorokat is távol akarták tartani. A menet békésen vonult, s rendőrt sem lehetett látni a környéken. Az egyenruhások zöme amúgy is az esti Hősök terei állami rendezvényre koncentrált, amelyről a bevezetőmben már említést tettem. A tegnapi nemzeti gyásznapon semmiféle rendbontás nem történt, mindenki nyugodtan hajthatta álomra fejét.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Mi lesz Gergényivel?

Szóljon hozzá!