ZETApress

hírportál

Mi lesz Gergényivel?

A hét közepén Gergényi Péter tábornok benyújtotta nyugdíjazási kérelmét. A BRFK főkapitánya ez év végével szeretne megválni a testülettől. Döntését a sajtónak semmivel sem indokolta. Egyébként sem nagy nyilatkozó, kérdésekre általában háromféle választ ad. Politikai kérdésekkel nem foglalkozom, mindenben a törvényesség szellemében jártuk el, és akinek gondja van, az forduljon az ügyészséghez, feleli bármelyik kérdésre.

A kérelmet a miniszternek el is kell fogadni, de egyelőre megoszlanak a vélemények. Van, aki marasztalni akarja, mások szerint menjen, ha nagyon akar. A tüntetőkkel való kemény fellépésért is sokan őt hibáztatják, őt tekintik bűnbaknak. Távozása nem old meg semmit, mondják megint mások, mert az igazi felelőst kell megtalálni a szemmagasságban kilőtt gumigolyókért, viperákért, meg vízágyúzásért.

Hibázott-e a traumatológus?

Orvosi esküjét megszegve lelkiismereti okokból nem látta el rendőrtiszt betegét a baleseti sebész, írtuk meg egy héttel ezelőtt. Az ügyben nem zárult még le a vizsgálat, a dolog viszont egyre bonyolultabb. Állítólag Dr. Nagy Imre orvos nem is látta a János Kórházban Nagy Imre rendőr hadnagyot (nem elírás, mind a ketten Nagyok és Imrék), hanem csak annak ott nővérként dolgozó feleségével beszélt. Az asszonynak mondta azt, hogy férje bizonyára a tüntetők után loholt, s ezért fáj a lába. A többit már az ápolónő találta ki. Az is lehet, hogy az orvos csak viccelődött a tüntetés felemlítésével, s ezt vette zokon a feleség.

Az ÁNTSZ vizsgálata megállapította, hogy az orvos nem is volt ügyeletben, s egy műtétre készült. A rendőr több napos lábsérülését egy másik orvos látta el, így hátrányt nem szenvedett. A kórházi vizsgálat még folyik, de annyit már tudhatunk, hogy lelkiismereti okokból egy sérült ellátását sem szabad megtagadni. Gondoljuk csak el, mi lenne akkor, ha a megsérült tüntetőket nem látnák el csak azért, mert az orvos kormánypárti? Az is érdekes lesz, hogy a kórház hogyan viszonyul majd szakdolgozójához akkor, ha kiderül róla, hogy alaptalanul vádolta meg egyik orvosukat. Ez utóbbi esetben nem szeretnék a nővérke bőrében lenni.

Szóljon hozzá!