ZETApress

hírportál

Elegánsan türelmesen

Dr. Pusztay Zsófia gyermekorvosToleranciára és eleganciára van szükség a közlekedésben ahhoz, hogy a közlekedési kultúra javuljon! ? hangsúlyozta Tasó László, az NFM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára délelőtt a MŰPÁ-ban. A Közlekedési Kultúra Napján szakmai és civil szervezetek szándéknyilatkozat aláírásával erősítették meg elkötelezettségüket a magyar közlekedési kultúra fejlesztése mellett.

Az államtitkár felidézte: az ENSZ közgyűlés 2010 márciusában több mint 90 ország ? köztük Magyarország ? támogatásával fogadta el a Cselekvések évtizede a közlekedésbiztonságért 2011-2020 programot, amely valamennyi kontinensen 2011. május 11-én vette kezdetét. Az NFM azért felelős, hogy a lehető legjobb közlekedési feltételek alakuljanak ki. A tárca arra törekszik, hogy a lehető legtöbb forrást tudja a közlekedési ágazatra fordítani. A közlekedésben résztvevők nem versenytársak, mindenki számára ugyanolyan fontos, hogy célba érjen, és mindenkit hazavárnak a szerettei!

A szándéknyilatkozatot aláíró 15 partner az ország különböző pontjain önálló rendezésben 11 programokat indított. A szervezők az óvodások, iskolások közlekedésre nevelésére, a biztonságos kerékpározás, motorozás fontosságára, a vezetéstechnikai tréningek hasznosságára, a gyalogosközlekedés kockázataira, a jármű műszaki biztonságra, a közlekedésbiztonság tudományos szakkérdéseire, és a szép-korúak közlekedésbiztonságának speciális kérdéseire hívják fel jobbító szándékkal a figyelmet.

? A Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) a szakmai program összeállítása során arra törekedett, hogy a közlekedők minél szélesebb táborához jusson el az üzenet: az év minden napja a kulturált közlekedés napja legyen ? tette hozzá Dr. Tóth János, a KTE főtitkára. A mára meghirdetett Közlekedési Kultúra Napja alapvető célja, hogy felhívja a figyelmet a kulturált közlekedésre. A rendezvény küldetése a biztonság- és környezettudatos közlekedési magatartásformák széles körű elterjesztése, a toleráns, partnerségen alapuló, egymásra és önmagára odafigyelő közlekedési kultúra népszerűsítése. A Közlekedési Kultúra Napjáról és a kapcsolódó programok részleteiről idekattintva olvashatunk.

? A közlekedési szabályrendszer betartása közös érdek, hiszen minden baleset emberi sorsokról dönt. Éppen ezért áll az NKH minden olyan rendezvény mellé, amelynek sikere emberéletek megmentését jelentheti ? emelte ki Dr. Bodor József, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnökhelyettese. ? A repülés szabályait vérrel írták! ? utalt a légügyes kollégáktól hallott igazságra. Jómagam hőlégballonosként, vitorlázó repülőként több mint negyed százada azt hallottam oktatóimtól, hogy van bátor pilóta is meg öreg pilóta is, de bátor öreg pilóta nem létezik, mert előbb meghal, mint megöregedne!

Dr. Pusztai Zsófia, a WHO Magyarország irodavezetője egykori gyermekorvosként és többgyermekes édesanyaként arról beszélt, hogy a szabályokat a legrövidebb utakon is be kell tartani, a jogosítvány megszerzését pedig szigorítani kellene, s a fiataloknál több lépcsőt kéne alkalmazni: A kezdők ne vezethessenek sötétben, éjszaka, s nappali fényben is pár hónapig csak felnőtt kísérővel autózhassanak! Bizonyára jót akar a doktornő a fiataloknak, jómagam viszont nem szívesen ülnék egy kezdő vezető mellé csak azért, hogy rossz esetben együtt haljunk meg!

Szóljon hozzá!