ZETApress

hírportál

Válasz Koszorús László sajtótájékoztatójára

Koszorús László Fideszes honatya mai sajtótájékoztatóján pazarlással, a közpénzek felesleges tékozlásával vádolta. Szavai nem maradtak válasz nélkül. A kormány elkötelezettségét csak erősítik a Fideszes politikuséhoz hasonló kijelentések: éppen az ilyen félrevezető és reformellenes szólamok miatt van szükség arra, hogy az emberek tájékoztatást kapjanak minden olyan döntésről és intézkedésről, amely átalakítja a 16 éve változatlan viszonyokat, mondta Batiz András, a Miniszterelnöki Hivatal, Kormányzati Kommunikációs Központ kommunikációs igazgatója.

Az embereknek joguk van tudni például arról, hogy hogyan igényelhetnek gázár-támogatást, hogyan alakul át az egészségügyi ellátórendszer, mit jelent az oktatási reform; a kormánynak pedig törvényben rögzített kötelessége minderről tájékoztatást adni.

Mivel a kabinet eleget tesz a tájékoztatási a kötelezettségének, minden magyar ember tudhatja azt is, hogy az Orbán-kormány 2001-ben, egyetlen év alatt költött el hétmilliárd forintot kormányzati kommunikációra és állami ünnepségekre. Ez körülbelül annyi, mint amennyit az előző parlamenti ciklusban összesen, tehát négy év alatt költött el hasonló célokra a Medgyessy- és a Gyurcsány-kabinet, és alig több mint a fele annak az összegnek, amit az Orbán-kormány Országimázs Központja költött el 2000 után.

Képviselő úr egyébként a már nyilvánosságra került adatokból tudhatná azt is, hogy az általa említettnél több pénzt tervez kommunikációs feladatokra elkölteni a kormányzat. Noha ő a jövő évi költségvetés tervezetében megjelölt ? az Orbán-kormány hasonló célú büdzséjénél még mindig jóval kisebb összeget nem említette, abban kétségkívül igaza van, hogy a kormányzati kommunikációs költéseket még tovább lehetne csökkenteni, ha a sok esetben kisstílű politikai csatározások helyett végre érdemi és szakmai vita alakulna ki arról, hogyan kellene jobbá és hatékonyabbá tenni az állami szférát ? éppen a tisztességes adófizetők érdekében. Ebben az esetben kevesebb közpénzt lehetne elkölteni, például a maihoz hasonló sajtótájékoztatókra, fejeződik be a közlemény.

Szóljon hozzá!