ZETApress

hírportál

Gyurcsány a Marriottban

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (Am Cham) vendége volt ma délben a kormányfő a Hotel Marriott Báltermében. Gyurcsány Ferenc biztosította a befektetőket arról, hogy nálunk jól mennek a dolgok, a kormány a helyén van és dolgozik. Az adóterhekkel kapcsolatban leszögezte, hogy nagyobbak lesznek, mint tavaly voltak, de kisebbek, mint voltak az ezredfordulóban. Arról is szólt, hogy az adózási fegyelmet is növelni kellene.

A kormányfőt pénzügyminisztere és gazdasági minisztere is elkísérte az üzleti ebédre. Kóka János arról beszélt, hogy a gazdaság szereplőinek könnyű az elvárásokat megfogalmazni, s ezt ő is megtette még néhány évvel ezelőtt. Két éve azért száll be a napi politikába, hogy tehessen is ezekért a célokért, ne csak mástól várja azokat.

Üzletemberi felvetésre a szabaddemokrata közlekedési miniszter elmondta, hogy szívén viseli a Duna, mint vízi út sorsát. Válaszának némiképp ellentmond, hogy tegnap a Fővárosi Közgyűlés elutasította a vízitaxi kikötők telepítését Óbudán. Mivel a főpolgármester is SZDSZ-es parlamenti képviselő, az emberben felvetődik, hogy miért nem egyeztettek korábban a párton és a frakción belül?

Szóba került az ír példa is. Mint a kormányfő elmondta, a nyolcvanas évek elején sűrűn váltották egymást a kormányok a zöld szigeten. Ott is rendbe kellett tenni a gazdaságot, s az egyik kormány abba bukott bele, hogy ezt nem merte, a másik meg túl gyorsan akarta véghezvinni. Végül a harmadik kormány változtatás nélkül terjesztette be és fogadtatta el elődje javaslatát.

Az Árpád terembeli sajtófogadáson arról beszélgettünk, hogy sokat hallottunk már az írek sikeréről, egyet viszont még sohasem hallottunk. A leváltott politikai oldal sosem vitte az utcára híveit, sosem vádolta ellenfelét választási csalással, és a Parlamentből sem vonult ki a kormányfő beszédekor. Ők összefogtak a bajban. Lehet, hogy ettől lettek olyan sikeresek?

Az ellenzék most megint a rendőröket vádolja a 23-ai brutális fellépéssel, és a budapesti főkapitány lemondását követeli. A rendőrök szemére vetik, hogy nem viselték azonosító bilétájukat. Eszükbe sem jut, hogy a rendőrt egyenruhája és felszerelése is igazolja. Azt is elfelejtik, hogy csapaterőben történő fellépéskor megszűnik az egyén felelőssége, s mindenért a parancsnok a felelős. Ez utóbbi mindig megtalálható még akkor is, ha nem látják sem őt, sem a mellén fityegő fémtáblácskát, a sérelmet elszenvedő állampolgárok.

Szóljon hozzá!