ZETApress

hírportál

Hunyadiról Alexandránál

Hunyadi János mindent visz! Amikor Bán Mór újságíró első Hunyadi-regénye megjelent, sokan kételkedtek abban, hogy sikeres lehet-e egy magyar hősökről szóló regénysorozat hazánkban. Az olvasók azonban fényesen rácáfoltak a kétkedőkre: a tízrészes könyvciklus ? amelynek 7. kötete a napokban jelent meg ? összesített példányszáma elérte a százezret!

A lebilincselően izgalmas és korhű történelmi mű fehér hollónak számít a hazai könyvpiacon. 1444 tavasza. Néhány hét telt csupán el, mióta a Hunyadi János vezette sereg hazatért a Balkán veszedelmes hágóitól. Noha nem sikerült végső győzelmet aratniuk a török felett, Murád birodalma alapjaiban rendült meg a keresztes hadak csapásaitól. A szultán bizonyos benne, hogy országa nem élne túl egy újabb frontális támadást Magyarország felől, kénytelen tehát cselszövéshez folyamodni. Tervei szerint Cillei Ulrik grófnak és Brankovics szerb despotának lesz a feladata, hogy megakadályozzák Hunyadit az újabb hadjárat megindításában. A hollós vezér hamarosan súlyos áldozatokkal járó politikai játszma kellős közepében találja magát, mely játszmában sem az ő, sem Ulászló király élete nincs biztonságban ? derült ki A félhold tündöklése című kötetből.

Bán Mór történelmi regénysorozatának 7. kötete Hunyadi János sorsszerű várnai hadjáratát állítja középpontba. A tét óriási: sikerül-e egyszer s mindenkorra szétzúzni a Nyugat felé terjeszkedő Török Birodalom erőit, vagy végképp szertefoszlanak a Balkán feletti magyar hegemónia álmai? A sorozat talán minden eddiginél sodróbb lendületű kötete egy krimi izgalmával eleveníti fel az 1444-es esztendő történéseit, s egészen Hunyadi János kormányzóvá választásáig követi nyomon az eseményeket. 13 évesen melyik napilapban jelent meg Bán Mór első folytatásos regénye? Hogyan tud egy háromgyerekes újságíró megírni egy olyan monumentális sorozatot, amelynek terjedelme meghaladta a Háború és békéét? Kik vásárolták meg a regények megfilmesítésének jogát? ? Valamennyi kérdésére választ kaptunk tegnap este 18 órakor a Nyugati téri Alexandra Pódiumon, ahol író-olvasó találkozóval egybekötött könyvbemutatót tartott a szerző a Gold Book Könyvkiadó szervezésében.

Szóljon hozzá!