ZETApress

hírportál

Megvannak a Primissimák

Prima Primissima 2014.12. alkalommal adták át tegnap este tíz kategóriában a ferencvárosi Művészetek Palotájában az idei Prima Primissima és Prima-díjakat. A zártkörű rendezvényt ? miként a tavalyit is ? az m1-en felvételről nézhettük végig Gundel Takács Gábor és Novodomszky Éva közvetítésével.

A gála házigazdája és háziasszonya a közönség soraiban köszöntötte Áder János köztársasági elnököt és nejét, Herczegh Anitát, valamint Lévai Anikó miniszterelnökné asszonyt, Pintér Sándor belügyminisztert, Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét és Tarlós Istvánt, Budapest Főváros főpolgármesterét. Mint emlékeztettek, a közönség által kiválasztott díjazott továbbra is az alapító Demján Sándor felajánlásából részesül jutalomban.

Demján Sándortól az elmúlt évtől Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója vette át a kuratórium elnökségét, magas láza miatt azonban idén nem tudott személyesen részt venni a díjátadón. Helyette Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke mondott köszöntőt, amelyben hangsúlyozta: ünnepről jött, és egy nagy ünnepre érkezett, mert az 1989 februárjában megalakult Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítójaként Barcelonában a 25 évvel ezelőtti eseményekre emlékező rendezvényen képviselhette Magyarországot, és idézhette meg a magyar nemzet akkori vezetőinek lépéseit, akik 25 évvel ezelőtt bátor, előremutató, életet jelentő döntéseket hoztak. Imre Atya hozzátette, hogy 1989-ben a magyarok odaadó módon vettek részt a keletnémet menekültek támogatásában. ? Vezetőink döntése és Magyarország szeretete elvezetett a berlini fal leomlásához ? fogalmazott, s a díjátadóra utalva hangsúlyozta: a mai este nagy lehetőség, hiszen csillagok gyűlnek, és fényt árasztanak nekünk mindannyiunk örömére, így sikerülhet legyőzni a pesszimizmus, a gyűlölködés, az igazságtalanság jelentette sötétséget.

A díjat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői kapják a gálaesten. Idén 12. alkalommal ítélik oda az elismerést, amelyeket 2013-tól az OTP Bank gondoz és finanszíroz. A Prima-díjasok ötmillió forint, a Prima Primissimák 15 millió forint jutalomban részesülnek, a közönségdíj értéke szintén 15 millió forint. Az idei prímák és primissimák Magyar irodalom kategóriában: Bodor Ádám, Buda Ferenc és Turczi István, Magyar színház és filmművészet kategóriában: Bánsági Ildikó, Csomós Mari és Ragályi Elemér. Magyar képzőművészet kategóriában: Karátson Gábor, Konok Tamás és Lakner László, míg Magyar tudomány kategóriában: Barabási Albert László, Erőss Lóránd és Romsics Ignác. Magyar zeneművészet kategóriában: a Gráf Zsuzsanna vezette Angelica Leánykar, Jandó Jenő és Sztevanovity Dusán, a Magyar oktatás és köznevelés kategóriában Derdák Tibor, a Fővárosi Állat- és Növénykert, valamint Pósa Lajos. Magyar építészet és építőművészet kategóriában: Czigány Tamás, Pálfy Sándor és U. Nagy Gábor, a Magyar népművészet és közművelődés kategóriában: Sárosi Bálint, a Jászság Népi Együttes és a Hagyományok Háza. Magyar sajtó kategóriában: a közmédia Fölszállott a páva című műsora, az On The Spot (Cseke Eszter és S. Takács András dokumentumfilm sorozata) és Perjés Klára, a Magyar sport kategóriában Palotai Károly, Polgár Judit és a Regőczy Krisztina?Sallay András jégtánc kettős. A Közönségdíjat a Jászság Népi Együttes kapta.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Beiktatták az új tagokat | ZETApress

Szóljon hozzá!