ZETApress

hírportál

Beiktatták az új tagokat

Buzánszky Jenő és Nagy TímeaBuzánszky Jenő 1952-es olimpiai bajnok labdarúgó és Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó a Halhatatlanok Klubjának tagja lett. A sportolókat tegnap este 18 órától a Groupama Aréna II. emeletén köszöntöttük a karácsonyi ünnepi vacsorán, ahol két halhatatlan színész: Bodrogi Gyula és Tordy Géza is megjelent.

Kárpáti György, a halhatatlan sportolók klubjának elnöke elmondta, hogy jövő ilyenkor a halhatatlan színészekkel együtt ünnepelnek majd a karácsonyi vacsorán, mivel nagyjából azonos korosztályba tartoznak. A Nagy Tímeát méltató Simóka Bea világbajnok öttusázónő kiemelte: Timi három gyermek ? Csenge, Luca és Csanád ? édesanyjaként is példát mutat az életben, ezért nemcsak sporteredménye, hanem személyisége miatt is méltó a klubtagságra. Buzánszky Jenő laudációját Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szóvivője egy személyes történettel kezdte: születésekor az Aranycsapat egyetlen vidéki tagja miatt adta neki az édesanyja a Jenő keresztnevet édesapja kívánságára. A folytatásban felidézte Buzánszky labdarúgói és edzői pályáját a Dombóvári Vasutastól a Dorogi Bányászon át Esztergomig, valamint a sportágat népszerűsítő karitatív tevékenységét.

Kövér László házelnök pohárköszöntőjében elmondta, hogy nem magánemberként, hanem nyolcmillió választópolgár képviseletében van jelen, s a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) elnökeként is többször volt együtt Buzánszkyval. Simicskó István, az EMMI sportot felügyelő államtitkáraként Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét tolmácsolva arról biztosította az ünnepelteket, hogy Kormányunk jövőre is támogatja a sportot. ? Köszönöm, hogy halhatatlan lettem, de halhatatlan az Aranycsapat minden tagja, és azok a sportolók is, akik sokat tettek a magyar sportért ? mondta Buzánszky Jenő, aki bányász helyett ma is vasutasnak vallja magát. (Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója is részt vett az ünneplésen.) ? Nagyon elszoktam az ünnepléstől, hiszen pályafutásom 2008-ban a Pekingi Nyári Olimpia előtt véget ért, ezért egy kicsit furcsa, de nagyon jó érzés, hogy itt lehetek! ? fogalmazott Nagy Tímea vívónő.

Buzánszky Jenőt és Nagy Tímeát november 11-én kedden választotta tagjai közé a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete. Az egy hónappal ezelőtti közgyűlésen ? melyre a Komjádi Béla Uszodában került sor ? a 19 tagból 12-en jelentek meg. Az idén elhunyt Grosics Gyula és Sándor Csikar helyére öt jelölt: Buzánszky és Nagy mellett Kásás Tamás, Kovács Kokó István bokszoló és Kovács Atom Antal judós volt. Új tagokat az alapszabály értelmében a Közgyűlés választhat. A labdarúgó aranycsapat utolsó élő játékosára egyértelmű volt a támogató álláspont, majd a második új tag személyére kétszer is szavaztak, mivel az első körben Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízipólós és Nagy Tímea kétszeres ötkarikás ? 2000. Sydney és 2004. Athén ? aranyérmes párbajtőröző hat-hat voksot kapott, majd a vívónő a második fordulóban 7-5-re verte pólós vetélytársát.

A november 11-i közgyűlésen elhangzott, hogy a tagok 24 különböző eseményen vettek részt az idén és jövőre is szeretnének aktívak maradni a sport népszerűsítésében. Az egyesület ? melyet Halhatatlanok Klubja néven 1991-ben a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) hívott életre ? 21 tagú. A jelenlegi halhatatlanok, akik közül 12-en megjelentek az FTC Stadionjában: Balczó András, Darnyi Tamás, Egerszegi Krisztina, Faragó Tamás, Fenyvesi Csaba, Földi Imre, Gyulay Zsolt, Hegedűs Csaba, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Keleti Ágnes, Kulcsár Győző, Magyar Zoltán, Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Székely Éva, Török Ferenc, Vaskuti István, Wichmann Tamás és tegnaptól új tagként Buzánszky Jenő és Nagy Tímea. Gyulay Zsolt és Kamuti Jenő 2012. március 23-i Flamenco hotelbeli beiktatásáról idekattintva olvashatunk.

Menü a gálavacsorán

Értük szólt a HimnuszAz ünnepeltek egészségére minőségi borokkal koccinthattunk. Fehér bor: Bujdosó Balatonboglári Chardonnay 2012. Rosé bor: Tiffán Villányi Rozé 2013. Vörös bor: Vida Szekszárdi Merlot 2011. Minőségi sörökként: Arany ászok (csapolt), Dreher alkoholmentes sör, még alkoholmentes italokként szűrt és rostos gyümölcslevek (Narancslé, őszibaracklé, almaié) Szénsavas üdítők (Coca Cola, Coca Cola Zero, Fanta, Kinley tonic), szénsavas és szénsavmentes ásványvíz képezték a választékot. A laudációk után következett az előétel: Krémválogatás házi kenyérrel és zöldségekkel (padlizsánkrém, kecskesajt krém, tepertőkrém). A házelnöki pohárköszöntő és az államtitkári köszöntő után szolgálták fel a főételt: Rosé kacsamell káposztás nudlival és zöld alma mártással. Vacsora közben Majsai Gábor énekét Jankai Béla kísérte szintetizátoron, majd közös fotózásra hívta a színpadra Vízy András moderátor a jelenlévőket. Ezután érkezett a desszert: Lúdláb tiramisu szecsuáni borsos meggyraguval. A menüt minőségi, frissen főzött kávé zárta.

Az ünneplés végén az Értük szólt a Himnusz című riportkötet 2013-ban megjelent 3. kiadását mindannyian megkaptuk. Ebben az élők mellett az addig elhunyt 15 halhatatlan ? Albert Flórián, Bozsik József, Kádárné Csík Ibolya, Elek Ilona, Gerevich Aladár, Hajós Alfréd, Hidegkúti Nándor, Kárpáti Rudolf, Kovács Pál, Kozma István, Papp Laci, Polyák Imre, Puskás Ferenc, Sidó Ferenc és Zsivótszky Gyula ? és az azóta elhunyt Gyarmati Dezső (helyére januárban Polgár Juditot választották, majd a múlt pénteken Prima Primissima-díjas lett), Grosics Gyula és Sándor Károly életrajza szerepel a korabeli és a jelenlegi fotóikkal. Képeiket a jelenlévők egymásnak is meg nekem is szívesen dedikálták.

2 hozzászólás

  1. 89 éves korában tegnap este 20 órakor elhunyt Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendás labdarúgója ? derült ki a híradásokból. Az olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes sportember 2014. december 12-én csütörtökön került az esztergomi kórházba, ahol kétszer megoperálták, s azóta is ott kezelték, előbb az Intenzív osztályon, majd a Belgyógyászaton. Buzánszky Jenő az Aranycsapat utolsó élő tagja volt. Játszott 1952-ben a Helsinkiben olimpiai bajnok együttesben, pályára lépett 1953-ban Londonban az évszázad mérkőzésén és mind az öt mérkőzésen szerephez jutott az 1954-es svájci vb-n, ahol ezüstérmes lett. 2011 óta a Nemzet Sportolója, 2012-től Prima Primissima, 2014-től pedig a Halhatatlanok Klubjának tagja volt.