ZETApress

hírportál

Pedagógusok díjazása

Tegnap délután 15 órakor adták 2014. évi Pro Progressio-díjakat a műszaki és természettudományi képzés népszerűsítéséért. Ez több mint tizenegymillió forint támogatást jelent középiskoláknak és pedagógusoknak a műszaki és természettudományi képzés népszerűsítéséért.

A természettudományi, a műszaki és az informatika területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó középiskolákat, középiskolai tanárokat díjazott a BME Pro Progressio Alapítványa, amelynek legfontosabb tevékenysége ? a középiskolától kezdve a doktori képzésig ? az innovatív gondolkodást elősegítő tehetséggondozás. Idén ? 2009. óta immár hatodik alkalommal ? 12 középiskolai tanár és 15 középiskola kapta meg a Pro Progressio-díjat ünnepélyes keretek között a BME Informatikai épület IB 017 előadójában a lágymányosi Magyar tudósok körút 2-ben.

A Műegyetem mellett működő alapítvány kuratóriuma ebben az évben is olyan kiemelkedő eredményekkel rendelkező 45 év alatti tanárokat részesített elismerésben, akiknek vannak nemzetközi és hazai versenyeken sikert elért tanítványaik, tanulóik jelentős számban érettségiznek emelt szinten vagy hátrányos körülmények között oktatva végeznek példamutató oktató-nevelő munkát.

Az alapítvány az elmúlt 6 évben több mint 60 középiskolai tanárt díjazott és részesített fejenként négyszázezer forintos díjban, illetve 80 középiskolának nyújtott több mint 25 millió forintos támogatást, hozzájárulva természettudományi szakmai versenyek, bemutatók szervezéséhez, a műszaki pálya iránti érdeklődés növeléséhez. Az elismeréseket számos vendég ? köztük Sipos Imre, az EMMI közoktatásért felelős helyettes államtitkára, korábban a most díjazott székesfehérvári középiskolai matematika-fizika szakos tanára és igazgatója ? jelenlétében Péceli Gábor, a BME rektora és Pakucs János, a PPA kuratóriumának elnöke adta át.

A gazdasági élet szereplőinek együttműködésével PRO-TEH-IN néven komplex pályázati rendszert alakított ki a Pro Progressio Alapítvány az egyetemi tehetséggondozás és innovációs tevékenység ösztönzésére, amelynek keretében évente közel 1500 ösztöndíjszerződést köt tehetséges hallgatókkal, oktatókkal, kutatókkal. Az alapítvány kitüntetett szerepet szán a BME történeti campus értékei megőrzésének, ennek köszönhetően kerültek újra felállításra 2007-ben a Központi épület előtt egykor állt szobrok, újult meg az épület homlokzata.

Rendszeres támogatója a Műegyetemi Kórusnak, Szimfonikus Zenekarnak, egyetemtörténeti kiadványoknak. Az alapítvány tevékenysége elismeréseként 2011-ben elnyerte a Kármán Tódor-díjat. Az Alapítvány hagyományőrző tevékenységének jelentős állomása a hosszas kutató munka eredményeként 2014 januárjában kiadott Műegyetem ? A történeti campus-album, amely megkapta kategóriájában az év legszebb könyve díjat is.

A 2014-es Pro Progresszió-díjas kiemelkedő középiskolák: Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium (Sárospatak); Berzsenyi Dániel Gimnázium (Budapest); Boronkay György Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium (Vác); Brassai Sámuel Szakképző Iskola (Tiszaújváros); Eötvös József Gimnázium (Budapest, V. kerület); Evangélikus Petőfi Gimnázium és Kollégium (Aszód); Fasori Evangélikus Gimnázium (Budapest); Lovassy László Gimnázium (Veszprém); Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium (Bonyhád); Piarista Gimnázium (Budapest); Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium (Szeged); Teleki Blanka Gimnázium (Budapest, XIV. kerület); Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola (Székesfehérvár); Veres Pálné Gimnázium (Budapest); Verseghy Ferenc Gimnázium (Szolnok).

Az idei kiemelkedő öt tanár és hét tanárnő: Gulyás Erzsébet (1977. matematika-fizika) Eötvös József Gimnázium (Budapest, V. kerület); Győry Ákos (1973. matematika-fizika) Földes Ferenc Gimnázium (Miskolc); Izsa Éva (1969. matematika-fizika-informatika) Berzsenyi Dániel Gimnázium (Budapest); Rakamazi Richárd (1982. matematika) Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium (Budapest); Székely Zoltán (1982. biológia) Piarista Gimnázium (Budapest); Szilos Attila (1977. matematika-fizika) Türr István Gimnázium és Kollégium (Pápa); Thuránszky Rudolf (1977. matematika-földrajz) Szent István Gimnázium (Kalocsa); Tiszáné Dr. Kósa Eszter Imola (1979. biológia) Ward Mária Általános Iskola és Gimnázium (Budapest); Tóth Szilvia (1979. biológia-kémia) Bessenyei György Gimnázium és Kollégium (Kisvárda); Tóthné Brassói Hilda (1976. fizika) Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium (Vác); Tugyiné Czinkotai Krisztina (1969. matematika-fizika) Kispesti Deák Ferenc Gimnázium (Budapest); Varga Eszter (1977. matematika) Bornemissza Péter Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészei Iskola és Sportiskola (Budapest).

Engem, mint 1971-ben végzett váci kollégista diákot egykori középiskolám sorsa és eredményei érdekeltek. 2009-ben, az első díjátadáskor Minda Mihály, a Boronkay tanára, míg egy évvel később neje: Mindáné Kolostori Nóra tanárnő lett az egyik kitüntetett. 2011-ben, ’12-ben és ’13-ban csak az iskolát, míg idén az iskolát és egy tanárnőjét ? akit Fábián Gábor igazgató (’84-ben végzett a Lőwyben) és egy volt tanítványa is elkísért ? kitüntették. Velük beszélgettem a fogadáson.

A tősgyökeres váci Brassói Hilda a ’90-es évek közepén végzett a Konstantin téren. A Lőwy Sándor nevét 1990-ben elhagyó szakközépiskolában kezdte tanulmányait, iskolája 1992-ben vette fel volt tanárának, Boronkay Györgynek nevét. (Lexi bácsiról és teóriájáról idekattintva olvashatunk.) Ott már sokan voltak lányok, míg ’71-ben technikusként nálunk csak 2 lány végzett a 30 fős osztályban. Az ELTE-n végzett fizika tanárként, majd rövid kitérő után tért vissza volt iskolájába, mely 2012-ben Vác központjából a Németh László útra költözött. Több volt tanára is a kollégája lett, sőt néhányuknak már a gyermekét vagy unokáját is tanítja. A lányok aránya most 40% körüli a Boronkayban, s ma már a kollégiumuk is koedukált. A hét kollégiumi tanáruk és tanárnőjük nem tanít az iskolában. (Nekünk öt kollégiumi nevelőtanárunk volt, de ők tanítottak is minket, sőt egyikük: Kárpáti Pál négy évig volt osztályfőnököm.) A tanműhely régi helyén maradt, mert a gépeket nehéz lenne átköltöztetni.

Szóljon hozzá!