ZETApress

hírportál

Friss gyümölcs az iskolákban

Dr. Martos Éva és Vincze NikolettKezdődik az új tanév, ismét friss gyümölcsök az iskolákban. Töretlen sikerének köszönhetően az új tanévvel a Nemzeti Iskolagyümölcs-program is ismét elindul. A nagyszerű kezdeményezés Magyarországon már 2009 óta működik, évről-évre egyre több iskola és termelő csatlakozik az egészségmegőrző projekthez – tudtuk meg délelőtt Óbudán.

A program keretében a gyermekek friss gyümölcsöket kapnak, melyet kizárólag magyar termelők szállítanak az intézményekbe. A MATÉSZ-FRUCT Kft. ? a program egyik legelkötelezettebb szereplője ? a 2014/2015-ös tanévben Magyarország mind a hét régiójába, a főváros valamennyi kerületébe szállít majd gyümölcsöt az 1-6. osztályosok részére. Idén a vállalat összesen 436 iskolába, 91 ezer kisdiák számára juttat el, már hetente 3-4 alkalommal az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlenül szükséges gyümölcsöket és gyümölcsleveket. Mindez 650 tonna almát, 60 tonna körtét, 60 tonna őszibarackot és 470 ezer liter cukor és tartósítószermentes gyümölcslevet jelent. Az első szállítmány ma érkezett az Óbudai Nagy László Általános Iskolába.

A doktornő gyümölcsöt osztA MATÉSZ?FRUCT Kft. 2011 novemberében alakult zöldség és gyümölcstermesztéssel foglakozó, hazai őstermelőket, családi vállalkozásokat integráló termelői-értékesítő szervezet, az Iskolagyümölcs-program egyik legaktívabb beszállítója. Vincze Nikolett, a MATÉSZ-FRUCT Kft. képviseletében elmondta: Igyekszünk minden lehetőséget megragadni a gyermekek helyes, egészséges táplálkozásának kialakításához. A társadalmi felelősségvállalás mellett a hazai őstermelők, családi vállalatok versenyképességének növelése jegyében már a közelmúltban is számos aktivitást végeztünk. Küldetésünknek tekintjük, hogy ezeket a gazdasági szereplőket segítsük a piacokon való megjelenésben.

A fővárosi kisgyermekek ellátását a program keretein belül ráckevei, tehát helyi termelő tagjuk gyümölcseiből látják el, amely az Óbudai Nagy László Általános Iskolát illetően a hétfői napon 541 darab almát és ugyanennyi körtét és őszibarackot jelentett. Az MATÉSZ-FRUCT Kft. Zápor utcai sajtótájékoztatóján, az első szállítmány érkezésénél Dr. Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató főorvosa is jelen volt. Elmondása szerint gyerekkorban ? a táplálkozási szokások kialakulásakor ? igazán fontos a pozitív példa. Egy 2009-ben készült WHO felmérés alapján napi 400 gramm zöldség vagy gyümölcs fogyasztásával már nagymértékben hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez, és nem elhanyagolható az elhízás elleni harcban játszott szerepük sem, mely napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt.

Szóljon hozzá!