ZETApress

hírportál

Ártatlanul börtönben?

A letartóztatottak harminc százaléka ártatlanul került börtönbe az elmúlt hetek zavargásai kapcsán, hangzott el a Parlament Emberi jogi bizottságának kihelyezett ülésén a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben. Mint az érintettek rokonai és jogi képviselői elmondták, sokan csak véletlenül jártak a tüntetések helyszínein, csak egyszerű nézelődők voltak, mégis lakat alá kerültek. Ha elhisszük állításaikat ? s az ártatlanság vélelmében mást nem is tehetünk ? a tüntetések társadalmi támogatottsága erősen megkérdőjelezhető.

A Kossuth téren több tízezer ember előtt beszéltek eddig tíz estén át a szónokok. Ha igaz, hogy minden száz elfogott randalírozóból harminc épp csak arra járt, s a többiekkel együtt zsuppolták őket a rabszállítóba, vajon a szónokokat hallgatók közül mennyi lehet a szimpatizáns, s hány fő az, aki éppen csak arra járt? A pontos számot még meg sem lehet becsülni.

Nem szabad párhuzamokat keresni a mostani és az 1956-os események között, halljuk úton-útfélen, s tényleg sok a különbség. Az akkori események kapcsán ?58. júniusában halálra ítélt Nagy Imre nem kért kegyelmet, bátran vállalta eszméiért a halált. A mostani őrizetbe vettek ezzel szemben ártatlanságukat hangoztatják, általános amnesztiát követelnek. 1956. elitéltjei ma is büszkén vallanak börtönéveikről, egyikük sem mondja, hogy ártatlanul ült hosszú éveket.

A tüntetők szerint teljes körű a társadalmi támogatottság. Ha ez valóban így van, a véletlenül arra járók miért nem csatlakoznak hozzájuk. Akiket tényleg ok nélkül fogtak el az első napok randalírozásai során, azok miért nem mondják most, hogy véletlenül jártak ott ugyan, de egyetértenek az ott történtekkel, és sorsközösséget vállalnak a börtönben az állítólagos forradalmárokkal. Leülik a büntetést velük együtt az eszme sikeréért.

Voltak, akik hosszú ostromra készültek

Láttunk egy szolnoki szerződéses katonát is nemrég a híradásokban. A bíróság több év börtönre elítélte az MTV Székház ostromáért, s ezzel együtt az állását is elveszítette. A fiatalember még a katonai rohamsisakját is elvitte a Szabadság térre. Nem tudom, milyen alakulat az, ahonnan ilyen könnyen kivihető a hadifelszerelés. S ha már ennyire felkészült a rohamra, hol maradt a gázálarc, a kulacs a csajkával és étkészlettel, meg a tábori ásó? Lehet, hogy azokat már nem akarta odacipelni?

A Kossuth téri nagygyűlések az elmúlt héten is zajlottak. Szerdán Kósa Lajos arról beszélt, hogy az MSZP-ben is vannak rendes emberek, akikkel lehetne tárgyalni. Csütörtökön Szájer József uniós képviselő elmondta, hogy Áder Jánossal együtt feljelentették Gyurcsány Ferencet közérdekű adatokkal való visszaélés gyanújával. Pénteken Pelczné Gáll Ildikó az egyéni felelősségvállalást emelte ki. A Miskolci Egyetem tanszékvezetője arról beszélt, hogy nem csak a diákot kell megbüntetni a puskázásért, de a kormányfőt is a hazudozásért.

Szombaton a rendészeti dolgozók is tüntettek a Parlament előtt, de az esti nagygyűlés ettől még nem maradt el. Pokorni Zoltán óvott az előrehozott választásoktól, helyette szakértői kormányt akar. Egykori oktatási miniszterként elítélte a tandíj bevezetéséről hozott döntést. Vasárnap Schmidt Pál azzal vádolta meg Gyurcsányt, hogy nem csak itthon csapta be a választókat, de a Brüsszelbe küldött hamis országjelentéssel egész Európának hazudott.

A ma esti szónok Martonyi János, az Orbán kormány egykori külügyminisztere lesz. Szavaira bizonyára most is tízezrek figyelnek majd. Sajnos sosem fogjuk megtudni, hogy hányan lesznek közülük a változást sürgető szimpatizánsok, s mennyi lesz a véletlenül odatévedt járókelő.

Szóljon hozzá!