ZETApress

hírportál

Megújult az ügyfélvonal

Pintér Sándor és Vetési IvánPintér Sándor belügyminiszter és Vetési Iván, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) elnöke adta át a kormányzati ügyfélvonal új központját ma délután. A központ közreműködésével az állampolgárok a közigazgatási ügyeiket intézhetik elektronikus úton, illetve belföldről a 1818-as telefonszámon.

Pintér Sándor elmondta: egy országban az segíti legjobban a fejlődést, ha rend van, van megfelelő jogi háttér, jogbiztonság, és olyan államigazgatási rendszer, amely biztosítja a jogszabályok megismerhetőségét, betartatását és az állami apparátus gyors reagálóképességét. Az új központtal kapcsolatban úgy fogalmazott: gyors, egyszerűbb és pontosabb lesz, valamint kényelmesebb, mert az ügyfélfogadás helyét és idejét az ügyfél határozhatja meg, akár külföldről is.

A belügyminiszter szerint a gyors fejlődést segíti az elektronikus kormányzás, amely az állam irányítási feladatain túl a szolgáltató szerepét is erősíti, és emellett ügyfélbarát. Az elektronikus közigazgatás kialakítását a jövőbe mutató eseménysornak nevezte, hozzátéve: telefonon, e-mailben, SMS-ben, chaten is lehetőség van a kapcsolatfelvételre akár külföldről is.

Vetési Iván, a KEKKH elnöke elmondta: munkatársainak feladata az, hogy megvalósítsák a kommunikációt az állampolgárok és a közigazgatás között. A kommunikációs vonal bárhonnan bármikor elérhető, ezen keresztül az állampolgárok segítséget kaphatnak a közigazgatási ügyeik intézésében. A 900 millió forintos Európai uniós támogatással megvalósuló központban több csatornán fogadnak megkereséseket vezetékes és mobiltelefonon, faxon, e-mailben, chaten és fórumokon is. A hívások 80 százaléka 30 másodpercen belül operátorhoz kerül, az elektronikus leveleket pedig átlagosan négy órán belül megválaszolják.

Megújulása óta több mint 500 ezer hívást válaszolt meg a kormányzati ügyfélvonal ? olvashattuk a sajtóanyagban. A januártól júniusig terjedő időszakban a legtöbb kérdés az ügyfélkapuval kapcsolatban érkezett, és sokan érdeklődtek vezetői engedéllyel, útlevéllel, felsőoktatási felvételivel, erkölcsi bizonyítvánnyal kapcsolatban és további általános közigazgatási kérdésekben is.

2004-ben az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételei között szerepelt Magyarország elektronikus tájékoztatási csatornáinak fejlesztése. Ennek hatására 2005-ben létrejött az ország első közigazgatási kérdéseket megválaszoló call-centere. A KEKKH a telefonos ügyfélszolgálat megújítása uniós projekt megvalósításával mindezt korszerűsítette. A fejlesztéssel megvalósuló ügyfélbarát megoldások kényelmesebbé és gyorsabbá tették az állampolgároknak a közigazgatási ügyeik intézését. Az ügyfélvonal szerteágazó szolgáltatást nyújt az állampolgárok, vállalkozások és költségvetési szervek részére az év minden napján, 24 órában. Kiemelt feladata a gyors, pontos és naprakész tájékoztatás, valamint telefonos és elektronikus segítségnyújtás a közigazgatási ügyintézéssel kapcsolatban.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. 1818 az állampolgárokért | ZETApress

Szóljon hozzá!