ZETApress

hírportál

A sajtós tudta

Gáspár a díszpáholybanA brazíliai vb-döntő után Orbán Gáspár nevétől visszhangzott a média. A 22 éves futballista szörnyű bűnt követett el: édesapja, Orbán Viktor kormányfő mellett a díszpáholyból nézte végig a német?argentin focimeccset! Mögöttük Angela Merkel német kancellár, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Joseph Blatter, a FIFA elnöke foglalt helyet július 13-án.

Szerencsére sem az atya, sem a fiú nem gondolta, hogy ez bárkinek is szemet szúr. Azt hitték, ha meghívót kapnak valahová, azt illik elfogadni! Eszükbe sem jutott, hogy irigyeik csak erre várnak, s rögvest beléjük rúgnak, ha találjanak rá valamilyen alkalmat. S miért szerencse ez? ? Mert a fiú így részt vehetett a vb-döntőn, ha viszont előre gondolkoznak, talán csak tévén nézhette volna itthonról, s ezt később sem pótolhatta volna be.

Viktor nem akarta megfosztani Gáspárt az életre szóló élménytől, egy sajtós kollégám viszont a felségét fosztotta meg sok-sok fiatalkori élménytől azzal, hogy sosem vitte magával a fogadásokra. A nyugat-európai hírügynökség magyarországi tudósítója szerette a nőket. Többször nősült, mindegyik nő gyermekkel ajándékozta meg, s az öregecskedő feleségeket aztán mindig fiatalabbra cserélte. A ’90-es évek derekán épp egy huszonéves bírónővel ? vagy tán még csak fogalmazóval ? élt, aki szinte egykorú volt a férfi legidősebb fiával. ? Ha meghalok, rád hagyom a feleségemet! ? viccelődött gyakran a férj az elsőszülött fiával.

Alpárék ? nevezzük költött nevén ? egy kisvárosban éltek, ahol a fiatalasszony dolgozott. A férjet, a neves tudósítót rengeteg fogadásra hívták feleségével együtt, de Alpárné ezekre soha sem kísérhette férjét. Az állami rendezvényeken kormánytagok és nagykövetek is megjelentek, a kisvárosin meg ott volt a polgármester, a kórházigazgató, a rendőrkapitány, a börtönparancsnok, a bíróság elnöke és mindenki más, aki számított a városka életében, de a nő sosem beszélgethetett velük férje oldalán. ? Te még fiatal vagy, a bírósági ranglétra alján állsz ? mondta neki Alpár ?, s a kollégáid nagyon megutálnának, ha meglátnák a tévében, hogy olyan helyeken fordulsz meg, ahová őket tán sosem hívják. A bíróság elnöke is feszélyezné magát, ha énrám, a menő külföldi hírügynökség munkatársára tekintettel veled, a beosztottjával kéne jó pofiznia ? mondta neki. A fiatalasszony tudomásul vette az alpári kioktatást ? mi mást tehetett volna? ?, s mivel rövidesen ő is fiút szült, nem is vágyott el otthonról: lekötötte a gyermeknevelés.

Azóta már majdnem húsz év eltelt, s nem tudom, hogy mi lett velük. Együtt vannak-e még, vagy őt is lecserélték? A kisfiú is nagyfiú már, talán testvére is született, nem tudhatom. Talán már a bírónő is feltornászta magát a ranglétrán, lehetett azóta bírósági vezető, vagy jogászként politikus, akit saját jogán hívnak meg állami, vagy kisvárosi ünnepségekre az állami, vagy helyi vezetők közé. Nagyon remélem, hogy a sorsa jól alakult, de a fiatalkori mulasztást, az akkori fogadások ízeit és hangulatát ez sem tudja visszaadni neki. Örülök, hogy Orbán Gáspárnak sikerült a brazíliai díszpáholyba eljutnia, az irigyei meg csak hadd károgjanak!

Szóljon hozzá!