ZETApress

hírportál

Kevesebbet utazzanak!

A kormány döntése alapján a minisztériumok felülvizsgálják utazási terveiket. Bajnai Gordon miniszterelnök gyors intézkedést kért a kormány tagjaitól, hogy a köztisztviselők, illetve állami vezetők utazásával kapcsolatban is a legnagyobb szigorral érvényesítsék az ésszerű gazdálkodást ? tudatta Szollár Domokos kormányszóvivő.

A kormány szerdai ülésén elrendelte, hogy a miniszterek a tárcájukhoz kinevezett kincstárnok bevonásával vizsgálják felül a 2009. évi minisztériumi utazási terveket, és ahol ez a Magyar Köztársaság külkapcsolatainak ? különös tekintettel az Európai Unió, a NATO, és az ENSZ döntés-előkészítő fórumain való képviseletének ? vagy más fontos érdekeinek sérelme nélkül lehetséges, töröljenek hivatalos utakat, vagy csökkentsék a kiutazó személyek számát, ésszerűsítsék az utazás költségeit. Az utazási terven kívüli külföldi hivatalos utazást ? az Európai Unió döntés-előkészítő fórumaira való kiutazás kivételével ? a jövőben csak személyesen a miniszter engedélyezheti.

Magyarország nemzetközi szervezetekben, szövetségekben betöltött tagságai, illetve a nemzetközi együttműködések kötelezettségekkel is járnak, amelyek alól hazánk a krízis ellenére sem vonhatja ki magát. A kormányzat ? ahogy azt az előző kormányok is tették ? ehhez biztosítja a szükséges forrásokat, de nem tűri, hogy visszaéljenek azokkal.

Nem megengedhető, hogy közpénzből szakmailag indokolatlan utakra menjenek köztisztviselők vagy állami vezetők. Válság idején ez különösen tarthatatlan. Mindenkinek ki kell vennie a részét a takarékoskodásból, ez alól nincsenek kivételek. Az ésszerű gazdálkodást ezen a téren is érvényesíteni kell. A tegnapi kormányülésen ezért a kormányfő gyors intézkedést kért a kormány tagjaitól.

Szóljon hozzá!