ZETApress

hírportál

Ötmilliárd napi pitty

Auguszt Cukrászda BudánMa 40 éve olvasták le az első vonalkódot ? az ünnepre különleges vonalkód torta készült az Auguszt Cukrászdában, melyet mi is megkóstolhattunk. A kereskedelemben ma már nélkülözhetetlen vonalkód születésnapját egy különleges EperCode tortával ünnepli a vonalkódos azonosítás kizárólagos hazai képviselője, a GS1 Magyarország.

A hatalmas logisztikai központok rakodóterétől az áruházi raktárakon keresztül az egészen apró boltok kasszájáig az emberek nem kevesebb, mint ötmilliárd alkalommal hallják naponta az ismerős pittyentést, mely a vonalkódok leolvasását jelzi. Ez a hang éppen 40 évvel ezelőtt, 1974. június 26-án hangzott fel első alkalommal, amikor a világon először olvastak le vonalkódot egy Wrigley?s Juicy Fruit rágógumiról egy amerikai szupermarketben, az Ohio állambeli Troy városában. A vonalkód azóta a kereskedelmi folyamatok nélkülözhetetlen részévé vált, a globális GS1 szabványokon alapuló vonalkódok és más azonosítási megoldások több mint 150 országban mintegy másfél millió céget szolgálnak ki, húsz iparági szektorban.

EperCode szelet készült a vonalkód ünnepére

A merész külsejű EperCode szelettel az Auguszt cukrászmestere lepte meg a GS1 Magyarországot a vonalkód évfordulójának alkalmából. A legkedveltebb hazai gyümölcsből készült süteményt ma mutatták be az Auguszt cukrászdában, és mostantól elérhető lesz a Fény utcai üzlet kínálatában. A 140 éves múltra visszatekintő Auguszt cukrászda egyik jellegzetessége, hogy törekszik a folyamatos megújulásra, így a békebeli tradicionális ízek mellett a legújabb trendeket követő tortacsodák is megtalálhatók üzleteikben. Hasonlóan az innovatív gondolkodásról árulkodik, hogy a Fény utcai cukrászdában a GS1 Magyarország segítségével hamarosan QR kódokkal látják el a süteményeket, hogy a vendégek azokat mobillal leolvasva érdekes információkat olvashassanak az édességekről.

30 éve Magyarországon ? design pályázat a jubileumra

Nem csak a vonalkód nemzetközi megjelenését ünnepeljük idén, hanem a GS1 szabványos azonosítás hazai bevezetését is. A GS1 Magyarország elődje, az EAN Iroda éppen 30 éve, 1984-ben kezdte meg hazai működését és a vonalkód technológia népszerűsítését. A jeles hazai évforduló alkalmából a GS1 Magyarország egy nagyszabású design pályázatot hirdet, KódVilág néven. A vonalkód csíkos és a 2D kód kockás motívumaira épülő kreatív pályázatra bármilyen egyedi alkotással lehet pályázni, legyen az festmény, grafika, szobor, használati tárgy, ruha, fotó, vagy akár videó-film.

A 40. évforduló alkalmával a nonprofit szervezet bejelentette a KódVilág fantázianévvel induló design pályázatát is. A pályázat színvonalát egy országos művészeti összefogás szavatolja, melyben felkérést kaptak a csatlakozásra az ország jelentős művészeti oktatási intézményei, köztük a MOME, a Képzőművészeti Egyetem, valamint Pécs, Nyíregyháza, Debrecen, Szeged és sok más vidéki város egyetemei és középiskolái. A művészeti intézmények képviselői az EperCode torta bemutatóján gyűltek össze egy közös szakmai egyeztetésre. A KódVilág Design Pályázatot július elején kihirdetik, a győztes pályamunkákat pedig ősszel mutatják be a budapesti Design Terminálban. A pályázat részletei idekattintva találhatók.

A GS1

A GS1 a globális szabványok, a globális szabványosítás területén működő, több mint negyven éve alakult, semleges, non-profit szervezet. A GS1 központja Brüsszelben található, a szervezet azonban a világ 111 különböző országának nemzeti tagszervezetei, az ún. GS1 Tagszervezetek hálózatán keresztül működik. A GS1-et eredetileg az élelmiszer- és más fogyasztási cikkek szektorainak gyártói és kiskereskedői alapították az elosztási lánc hatékonyságának fejlesztése céljából.

Napjainkban a GS1 Rendszert világszerte közel másfél millió cég használja különböző ágazatokban a világ 150 országában. Ezen ágazatok között megtalálható az egészségügy, a szállítás és logisztika, a légiközlekedés, a hadügy, a vegyipar, a vámügy, a számítógépes hardver és szoftverfejlesztés, a hulladékgazdálkodás és sok egyéb szektor is. A GS1 Rendszert használók között egyaránt megtalálhatóak a nagy multinacionális cégek és a kis- és középvállalatok, a vezető márkák tulajdonosai és az egyéni vállalkozók is.

A rendszer legismertebb eleme a vonalkódos azonosítás, amely a kereskedelmi folyamatok elválaszthatatlan része. A vonalkód jelképekkel megjelenített azonosító számok teszik lehetővé a gépek számára az elektronikus leolvasást, ami nagyban segíti és gyorsítja az információ áramlását a bolti pénztáraknál, raktári átvételnél, illetve minden olyan helyen, ahol az üzleti folyamatokban szükséges. A GS1 Magyarország a GS1 nemzetközi szervezet kizárólagos magyarországi képviselője, azaz a hazánkban működő GS1 Tagszervezet.

A Fény utcai Auguszt Cukrászda

Az Auguszt, 140 évre és 4 generációra visszanyúló történetével egyike Budapest leghíresebb cukrászdáinak ? a patinás múltra visszatekintő nevet ma összesen három üzlet képviseli. A legrégebben működő, Fény utcai Auguszt Cukrászdát ma Auguszt József és felesége, Ibolya igazgatja. Az Auguszt sütemények titka az öt generáció által felhalmozott tudásban, a szakértő mozdulatokban, a precíz arányokban és a kiváló alapanyagokban rejlik. A Fény utcai Cukrászda ? a nagy múltú szakma fennmaradása érdekében ? tanulók továbbképzésével és betanításával is foglalkozik. Tulajdonosai rendszeresen támogatnak előremutató rendezvényeket, oktatási és kulturális intézményeket.

Szóljon hozzá!