ZETApress

hírportál

Ma van a Sushi Világnapja

A foodpanda sushijaA lazacos maki sushi a magyarok kedvenc japán étele. A sushi Távol-Keletről származó, eredetileg rizsben erjesztett halas étel, mely Közép-Kelet-Európában évtizedekkel ezelőtt megvetette a lábát, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Magyarországon szintén közkedvelt étel, a keleti konyha rajongói a fővárosban gyakran rendelik házhoz.

A ma ismert sushit Hanaja Johei alkotta meg az 1800-as évek közepén Edó városában, a mai Tokióban. Az erjesztés nélkül, gyakran friss hallal készülő sushinak, illetve a sushi fogyasztásának azóta komoly kultúrája lett, világszerte ismertté vált, és ma már saját világnappal is büszkélkedhet. Ez a nap ma van ? tudtuk meg Telek Dórától.

A sushi a régióban

Az egy hónapja bemutatott foodpanda online ételrendelő felület adatai alapján az általuk elérhető hazai éttermek 8%-a kínálja a japán ételt, ám egyelőre csak a fővárosban rendelhetjük házhoz a keleti finomságot. A foodpanda rendelések 7%-át teszi ki a sushi, és ez az arány lassan, ám folyamatosan nő. Legtöbbször ? az esetek 60%-ában ? boxban rendeljük, hiszen ilyenkor többféle sushit is megkóstolhatunk, és a boxok méretükből adódóan elegendőek egy kiadós étkezéshez. A magyarok kedvence például a lazac maki, amit gyakran avokádóval vagy uborkával kínálnak, és nagyon népszerű a hétköznap esti házhoz rendelések alkalmával.

Hazánkhoz hasonlóan Bulgáriában és Lengyelországban is igen népszerű a sushi. Amíg a bolgárok a boxokat kedvelik, a lengyelek a tonhalas és lazacos futomakit részesítik előnyben, és leginkább hétvégén rendelik. Romániában és Szerbiában nem népszerű a távol-keleti csemege, ami részben annak köszönhető, hogy ezekben az országokban mostanában kezdenek feltűnni a keleti ételeket kínáló vendéglátóhelyek.

Miből készül?

A sushi fő alapanyaga a fehér, rövid-szemű sushi-rizs, melyhez rizsecetet, sót és cukrot adnak. A távol-keleti étek másik nélkülözhetetlen alapanyaga a nori, azaz zöld alga, mely körülöleli, és egyben tartja azt. A sushi készülhet lazaccal, tonhallal, makrélával, különféle rákokkal vagy akár kagylóval is. A halak mellett gyakran kerül bele tofu, illetve különféle zöldségek és gyümölcsök, mint például uborka, sárgarépa, avokádó és a shiitake gomba. A tapasztalt sushi fogyasztók, a japánok által muraszakinak nevezett szójaszószt, illetve wasabit fogyasztanak a sushi mellé, a fogások között garival, azaz édes tartósított gyömbérrel választják el az ízeket, innivalóként pedig zöld teát kortyolnak mellé.

Milyen sushikat különböztetünk meg?

Nigiri sushi: a sushi klasszikus fajtája, egy ovális rizsgombóc rendszerint egy feltéttel, amely általában hal, és egy vékony alga csíkkal van a rizshez rögzítve. Maki sushi: algába tekert sushitekercs, készítik vastagabb formában, több fajta töltelékkel (futomaki), illetve vékonyabb tekercsben, többnyire egy fajta töltelékkel (hoszomaki). Temaki sushi: sushitölcsér, mely algával készül és egy vagy több féle tölteléket is tartalmazhat. Osi sushi: oszakai különlegesség, egy faforma segítségével kockaformát adnak a sushinak. Nare sushi: hagyományos erjesztett sushi. Az elkészítéséhez szükséges kibelezett halat sóval töltik meg, és hat hónapon át fahordóban erjesztik.

Érdekességek a sushiról

Sokan azt gondolják, hogy a sushit pálcikával kell fogyasztani, ám bizonyos fajtáknál, például a nigiri és a maki esetében tanácsosabb az ujjaink segítségével elfogyasztani ezt a csemegét. A sushi-fogyasztás etikettjének megfelelően, nem illendő a szójaszószt a wasabival összekeverni, a sushit pedig a feltétes felével illik a szószba mártani. A japánok az ötödik alapíznek az édes, sós, savanyú és keserű mellett az umaminak nevezett ízt tartják, mely akkor jön létre, amikor az erjedő rizsből keletkező ecet aminosavakra bontja a rizsbe csomagolt halat. Még a rendkívül mérgező fuguból ? ismertebb nevén gömbhal ? is készítenek sushit. Ha nem megfelelő módon készül, óriási veszélyt jelent fogyasztói számára. Ha egy sushiséftől omakaset kérünk, az azt jelenti, hogy megbízunk benne, és szabad kezet adunk neki abban, hogy készítsen számunkra bármit, amit éppen ajánlani kíván nekünk.

A Foodpanda

A világ 45 országában van jelen az online ételrendelés szakértője, a foodpanda és partnercége, a hellofood. A foodpanda és a hellofood nyújtotta online szolgáltatásnak köszönhetően színes, sokoldalú ételkínálat tárul a fogyasztók elé online felületen keresztül, vagy a napjainkban egyre népszerűbb mobiltelefonos applikáció segítségével rendelhetik meg ételeiket a felhasználók. A foodpanda és a hellofood ételrendelő szolgáltatása az alábbi országokban érhető el: India, Thaiföld, Indonézia, Pakisztán, Szingapúr, Malajzia, Vietnám, Tajvan, Banglades, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kambodzsa, Oroszország, Lengyelország, Ukrajna, Magyarország, Románia, Csehország, Szlovákia, Bulgária, Horvátország, Grúzia, Szerbia, Brazília, Mexikó, Argentína, Chile, Kolumbia, Peru, Szaúd-Arábia, Jordánia, Libanon, Katar, Nigéria, Marokkó, Kenya, Ghána, Szenegál, Elefántcsontpart, Ruanda, Tanzánia, Uganda, Algéria, Fülöp-szigetek és Hong Kong.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Mobilon a foodpandától | ZETApress

Szóljon hozzá!